Det beste fra godteridisken

Det beste fra godteridisken
Det beste fra godteridisken

Etter syv år stopper Minor Majority opp og tar et tilbakeblikk på karrieren. Gruppens popularitet har aldri vært større.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har jobbet en del for at samleplaten skal fungere som et helhetlig album. Låtene er nøye sammensatt og rekkefølgen er ikke tilfeldig, forteller vokalist og bandsjef Pål Angelskår.

Forrige uka kom samleplaten «Candy Store» i butikken. Her oppsummerer Minor Majority karrieren frem til nå. Det er gutta selv som har valgt ut låtene på de to diskene, hvor den ene er høydepunkter fra bandets fire album mens den andre består av tidligere ikke utgitt materiale.

Et pustehull
ABC Nyheter møter bandets frontmann og vokalist og gitarist Jon Arild Stieng på kaffebar i Bogstadveien tidlig mandag morgen. De to musikerne er spente på lanseringen av sin første samleplate, som følges opp av en omfattende turne.

- Vi gir ut samleplate nå for å få et pustehull. Vi vil at det skal fortsette å være gøy å spille i Minor Majority, og da trenger vi å arbeide på en annen måte enn vi har gjort til nå, forklarer Angelskår.

- Vi lengter tilbake til øvingslokale hvor vi kan jobbe i fred og ro. Da vi spilte inn forrige album hadde vi kun tre studiosessions, og det er ikke en ok måte å jobbe på, medgir han og legger til at de er litt lei av mangel på tid.

Siden Minor Majority debuterte med albumet «Walking Home From Nicole's» i 2001 har karrieren tatt av og gradvis gitt bandet flere tilhengere. De siste fire årene har musikerne i bandet stort sett brukt på å spille inn nytt materiale og dra på lengre turneer. For et stadig større publikum.

«Candy Store» består av to CD-plater, en ordinær disk med høydepunktene fra de fire albumene gruppen har gitt ut til nå, og en bonusdisk som inneholder overskuddsmateriale.

- Med denne platen forsøker vi å si noe om hvordan ting har vært. Noen av låtene på den andre disken har ikke kommet med på studioplatene fordi de ikke har passet helt inn. Noen av sporene har kanskje ikke vært helt ferdige og er nakne innspillinger med kassegitar. Sangene er fine de, og nå bød det seg en mulighet til å få gitt ut også disse, medgir Minor Majority-sjefen.

Samler sine høydepunkter på plate og turneSamler sine høydepunkter på plate og turne

Store i Frankrike
I kjølvannet av utgivelsen av «Candy Store» skal Minor Majority legge ut på atter en turne. Hovedfokuset er ikke uventet lagt til Norge, hvor de besøker de største byene. De skal også turnere på kontinentet, hvor spesielt Frankrike har pekt seg ut som et attraktivt marked for Oslo-bandet.

- Vi har en helt spesiell historie i Frankrike, avslører Pål.
- Det begynte med at en fyr som jobber i fransk riksdekkende radio fikk en av våre plater under Popkomm-messen i Berlin. Han tente på musikken vår og etterpå har vi fått to låter på spillelistene der nede, noe som definitivt har bidratt til å gi oss et publikum i Frankrike.

Minor Majority er et særtilfelle på fransk radio. 70 prosent av all musikk som spilles på riksdekkende radio i Frankrike skal i henhold til regelverket være franskspråklig, og selv franske band med engelske tekster har problemer med å bli spilt på radio.

- Ja, det er spesielt. Større franske band som Phoenix blir faktisk mindre spilt på nasjonal radio enn Minor Majority, avslører Angelskår.

Denne oppmerksomheten har ført til at Minor Majority spiller for fulle hus når de turnerer i landet. Og bare i Paris har de spilt for nærmere 10 000 mennesker, mens platesalget også gradvis har tatt seg opp.

- Det er nok litt tilfeldig at det skjedde i Frankrike. Det kunne like gjerne skjedd i Italia eller i Tyskland, andre land som vi inkluderer når vi turnerer.

Norgesturne først
- I første omgang skal vi gjøre 17-18 spillejobber i Norge med oppstart i Bergen 25. september, sier Jon Arild Stieng. Og derfra går det slag i slag nesten helt frem til jul. Men vi spiller ikke bare i de store byene, vi besøker også mindre steder.

Suksess i FrankrikeSuksess i Frankrike

Minor Majority har vært på to turneer i forbindelse med hver plateutgivelse, og det blir intet unntak denne gangen heller.På spørsmål om hvor bandet føler seg mest hjemme trekker de to musikerne frem Hulen i Bergen som et sted de alltid vender tilbake til, og hvor de også åpner turneen to kvelder på rad, henholdsvis 25. og 26. september:

- Vi spiller heller på Hulen når vi er i Bergen enn på større scener. Lokalet er spesielt og passer musikken vår spesielt godt, hevder Angelskår.
- Men det safeste er å spille i Oslo, hvor vi alltid trekker folk. Det fineste publikummet i landet finner vi imidlertid i Bodø, hvor det alltid er kjempekult å spille. Der er det et kjempefint publikum.

Store kontraster
Men det har ikke alltid vært sånn. For noen år tilbake spilte de for en bitteliten forsamling på Lillestrøm.

- Jeg tror det var syv mennesker i salen, erindrer Pål. Men vi gjennomførte settet vårt og serverte en halvannen times konsert. Jeg tror samtlige i salen kjøpte CD-en vår etterpå, sier han med et smil.

Dette er en stor kontrast til det å være oppvarmingsband for a-ha. I sommer gjorde de nettopp det på Lerkendal Stadion i Trondheim.

- Der spilte vi blant annet med en strykertrio, og fikk anledning til å stille et langt mer rocka band enn vi til vanligvis er. Vi fikk mulighet til å løfte musikken vår opp ett hakk og synes det var en stor opplevelse å få anledning til å spille for så mange mennesker på en gang, sier de to med lengsel i blikkene.

- Ellers blir det gøy å hente frem de gamle låtene våre på den kommende turneen, hvor vi også byr på en mer akustisk tapning. Vi skal blant annet turnere sammen med Thom Hell, som spiller litt gitar og korer litt her og der. Med ham på settet kan vi frigjøre vår egen gitarist som i stedet kan spille litt banjo med mer, sier Angelskår med et smil.

Favorittlåtene
I forbindelse med at Minor Majority nå er ute med samleplate er det fristende å høre hvilke enkeltlåter fra karrieren de selv setter høyest. De får velge en låt hver.

- Oi, det er vanskelig å svare på, sier Jon Anders. Jeg vet ikke helt, men jeg vet at jeg er veldig glad i «Angeline» - den første låten vi spilte inn hvor vi høres ut som et band, mener han. Låten er likevel ikke med på «Candy Store».

Ikke det siste vi hører fra gutta...Ikke det siste vi hører fra gutta...

- Skal jeg velge en må det bli «(Think I'm) Up For You And I», tror jeg, svarer Pål, som trekker frem et spor som naturligvis er å finne på den nye samleplaten.
- Med denne fikk jeg for første gang følelsen av at alt stemte. Plutselig hadde vi en låt som varte fem og et halvt minutt, og den er spilt inn live i studio, noe som høres og gjør innspillingen spesiell.

Hvis vi ser litt fremover i tid, for eksempel 10 år fra nå, håper de to musikerne at de fremdeles driver med musikk.

- Jeg håper at vi fremdeles driver med musikk, men tror kanskje at vi også har gjort andre ting når vi kommer så langt, mener Pål.

- Vi begynte jo ikke med dette da vi var 18-19 år gamle, vi var ikke i gang før vi var 26-27, så derfor har vi også et balansert forhold til det vi driver med. Men jeg synes vi har fått opplevd mange ting til nå jeg, og det er i grunnen helt greit at det går sakte, avslører Pål.
- Vi anser for eksempel USA som et tapt marked, uten at det gjør noen verdens ting, tilføyer Jon Anders.

Minst en plate til
- Men vi har garantert en studioplate til i oss, legger Pål til.
- Vi kommer kanskje til å lage den med det for øyet at dette kan være vår siste plate. Det er ikke dermed er sagt at det nødvendigvis må bli sånn.

Minor Majority vil nok bestå, selv om tiden kanskje blir moden for medlemmene til å gire ned litt etter hvert. Etter turneen er over før jul vil de to disponere tiden sin på andre ting.

- Hyppigheten av utgivelser vil kanskje avta noe slik at musikerne i bandet kan bruke mer tid på familie og sånt. Samtidig håper vi å kunne sette av mer tid til å jobbe med nytt låtmateriale.

Personvernpolicy