Verdens største diamant funnet

Artikkelen fortsetter under annonsen

En nyfunnet diamant er nesten dobbelt så stor som verdens hittil største diamant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:

Illustrasjonsfoto av Cullinan I -diamanten og Hope-diamanten via Wikipedia.

Den største slepne diamanten fra Cullinan-funnet er plassert i monarkens septer blant de britiske kronjuveler.Den største slepne diamanten fra Cullinan-funnet er plassert i monarkens septer blant de britiske kronjuveler.

I Sør-Afrika har de funnet en diamant som nesten er dobbelt så stor som den hittil største diamanten i verden. Til tross for lite informasjon om funnet, har nyheten om diamanten vakt oppsikt verden over.

Ifølge nyhetskanalen SABC er verdens største diamant funnet i den nord-vestlige delen av Sør-Afrika. Diamanten skal være nesten dobbelt så stor som Cullinan, den edle stenen som innehar rekorden.

SABC oppgir ikke størrelsen på diamanten, som skal være fraktet til bankhvelv i Johannesburg under streng bevokning. Der skal den ligge inntil gruveselskapet som fant stenen bestemmer seg for hva de vil gjøre med den.

Som uslepen var Cullinan-diamanten på hele 3 106 karat og dermed den største diamanten av edelstenkvalitet. Diamanten ble funnet i Pretoria i 1905, og ble kuttet opp i 105 mindre enheter. Den største av dem, Cullinan I, er på 530 karat, og den nest største, Cullinan II er på 317. De to pryder i dag kronjuvelene i Storbritannia og kan sees i The Tower of London.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En diamants verdi avhengiger ikke bare av størrelse, men også hvor godt utskåret og hvor klar den er. Verdien av den nyfunne diamanten er derfor vanskelig å anslå. Diamanteksperten Fred Cuellar sier til The Guardian at funnet kom som en overraskelse i diamantindustrien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kommer til å bli noen avsindige budrunder mellom privatpersoner som er interessert i denne stenen, mener han.

Verdien av stenen kan komme opp i 175 millioner kroner.

Berømte og beryktede

Mange diamanter har en spesiell historie og er ofte knyttet til myter og overtro. Cullinan-diamanten var med sine 3 106 karat den største uslepne diamanten av edelstenskvalitet som har vært funnet frem til nå. Den nest største var Excelsior, med 971 karat. De mest kjente diamantene i slepen form er «The great star of Africa», eller Cullinan I-diamanten, som er en del av monarkens septer blant de britiske kronjuvelene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den beryktede Hope-diamanten.Den beryktede Hope-diamanten.

Kooh-I-Noor er i dag også en del av de britiske kronjuvelene og har en lang og blodig historie. Den sies å bringe lykke til kvinnelige eiere, men ulykke og død til menn som skulle være så uheldige å få den i sitt eie.

En annen diamant som sies å bringe ulykke er den vakre, dypblå Hope-diamanten. Marie Antoinette var en av dens sikkert en gang lykkelige eiere, men hun ble som kjent et hode kortere under den franske revolusjonen. Diamanten er i dag på utstilling på The Smithsonian i New York.