Verdens største diamant funnet

En nyfunnet diamant er nesten dobbelt så stor som verdens hittil største diamant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Illustrasjonsfoto av Cullinan I -diamanten og Hope-diamanten via Wikipedia.

Den største slepne diamanten fra Cullinan-funnet er plassert i monarkens septer blant de britiske kronjuveler.Den største slepne diamanten fra Cullinan-funnet er plassert i monarkens septer blant de britiske kronjuveler.

I Sør-Afrika har de funnet en diamant som nesten er dobbelt så stor som den hittil største diamanten i verden. Til tross for lite informasjon om funnet, har nyheten om diamanten vakt oppsikt verden over.

Ifølge nyhetskanalen SABC er verdens største diamant funnet i den nord-vestlige delen av Sør-Afrika. Diamanten skal være nesten dobbelt så stor som Cullinan, den edle stenen som innehar rekorden.

SABC oppgir ikke størrelsen på diamanten, som skal være fraktet til bankhvelv i Johannesburg under streng bevokning. Der skal den ligge inntil gruveselskapet som fant stenen bestemmer seg for hva de vil gjøre med den.

Som uslepen var Cullinan-diamanten på hele 3 106 karat og dermed den største diamanten av edelstenkvalitet. Diamanten ble funnet i Pretoria i 1905, og ble kuttet opp i 105 mindre enheter. Den største av dem, Cullinan I, er på 530 karat, og den nest største, Cullinan II er på 317. De to pryder i dag kronjuvelene i Storbritannia og kan sees i The Tower of London.

En diamants verdi avhengiger ikke bare av størrelse, men også hvor godt utskåret og hvor klar den er. Verdien av den nyfunne diamanten er derfor vanskelig å anslå. Diamanteksperten Fred Cuellar sier til The Guardian at funnet kom som en overraskelse i diamantindustrien.

- Det kommer til å bli noen avsindige budrunder mellom privatpersoner som er interessert i denne stenen, mener han.

Verdien av stenen kan komme opp i 175 millioner kroner.

Berømte og beryktede

Mange diamanter har en spesiell historie og er ofte knyttet til myter og overtro. Cullinan-diamanten var med sine 3 106 karat den største uslepne diamanten av edelstenskvalitet som har vært funnet frem til nå. Den nest største var Excelsior, med 971 karat. De mest kjente diamantene i slepen form er «The great star of Africa», eller Cullinan I-diamanten, som er en del av monarkens septer blant de britiske kronjuvelene.

Den beryktede Hope-diamanten.Den beryktede Hope-diamanten.

Kooh-I-Noor er i dag også en del av de britiske kronjuvelene og har en lang og blodig historie. Den sies å bringe lykke til kvinnelige eiere, men ulykke og død til menn som skulle være så uheldige å få den i sitt eie.

En annen diamant som sies å bringe ulykke er den vakre, dypblå Hope-diamanten. Marie Antoinette var en av dens sikkert en gang lykkelige eiere, men hun ble som kjent et hode kortere under den franske revolusjonen. Diamanten er i dag på utstilling på The Smithsonian i New York.

Personvernpolicy