Jublende og gråtende friidrettsjenter

Jublende og gråtende friidrettsjenter
Jublende og gråtende friidrettsjenter

Ida Marcussen (19) kliner til med norsk rekord i 7-kamp og 11. plass i friidretts-VM, mens hinderjentene ligger nede for telling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glad

Ida Marcussen (19) kan juble for norsk rekord og 11.plass i sjukamp i VM i friidrett i Japan.

Foto: Scanpix

Kontrastene er store for våre mange ungjenter, som har feid med seg det som er av medaljer i juniormesterskapene i år.

Hinderjentene Karoline Bjerkeli Grøvdal (høyre) og Kristine Eikrem Engeset fikk et brutalt møte med nivået i friidretts-VM. (Foto: Trond Elstad, ABC Nyheter)Hinderjentene Karoline Bjerkeli Grøvdal (høyre) og Kristine Eikrem Engeset fikk et brutalt møte med nivået i friidretts-VM. (Foto: Trond Elstad, ABC Nyheter)

Friidretts-VM for seniorer handler om taktikk, albuer og forsøk på å psyke ut konkurrentene. Absolutt alt handler om å vinne. I løpsøvelsene er det særdeles hardt å hevde seg. For hver kenyaner og etiopier som kommer opp, står det ti ganger så mange til å ta over.

Ida setter personlig rekord i hver eneste øvelse, og selvtilliten stiger til himmels. Etter VM står hun frem som den beste junior i verden.

Våre hinderjenter er imidlertid forslått, forgrått og utslått i sin debut i friidretts-VM i Osaka i Japan. Det skal de ikke bruke lang på å fortvile over. Nivået i friidrett på seniornivå er kanskje det tøffeste i verden.

Møtet med den brutale virkeligheten har ikke satt en støkk i jentene, selv om trener Magne Wullum sier det er en bratt læringskurve.

- Nå vet de hva som må presteres på dette nivået. Jentene er unge, og vil ta lærdom av dette mesterskapet. Gi dem fire-fem år til, og jeg er sikker på at de vil nærme seg de aller beste. Her gjelder det å være tålmodig og ta steg for steg, sier han.

Hinderjentene Karoline Bjerkeli Grøvdal (17) og Kristine Eikrem Engeset (18) kom rett fra dobbeltseier på 3000 meter hinder i junior-EM til dette mesterskapet, og hadde håp om å nå finalen på forhånd. I stedet ble de feid ut av mesterskapet. Karoline var den eneste som løp noenlunde opp mot sitt beste, men var også sjanseløs på finale. Kristine kom gråtende sist i sitt felt, og Silje Fjørtoft slo kneet i et hinder, og var sjanseløs etter dette.

Christina Vukicevic (20) hadde sølvmedalje fra korthekken i U23-EM før hun kom til Japan. Hun satte personlig rekord på 100 meter hekk med 13.07, men heller ikke det holdt til å gå videre til semifinale. Christina har likevel i høyeste grad lov til å være fornøyd. Ingen kan forlange mer av den talentfulle hekkeløperen.

Felles for Ida, Karoline, Kristine og Christina er at de alle har kjent på den gode følelsen av edelt metall i år og i fjor. Talentet er ubestridt for alle fire, og de er villige til å legge ned det arbeidet som kreves for å gå til topps. Om det holder vil bare fremtiden vise.

Det er mange tusener på verdensbasis som vil det samme.

Bare én kan vinne.

Personvernpolicy