Anklager tsjetsjenere for Politkovskaja-drap

Anklager tsjetsjenere for Politkovskaja-drap
Anklager tsjetsjenere for Politkovskaja-drap

Den russiske riksadvokaten anklager tsjetsjenere for å stå bak drapet på journalisten Anna Politkovskaja. Russisk politi har pågrepet ti personer i forbindelse med drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Reuters / Scanpix

Fakta:

*Den drepte russiske journalisten var født Anna Stepanovna Mezepa, den 30. august 1958 i New York, hvor foreldrene var sovjetiske diplomater ved FN.

*Russisk journalist og menneskerettighetsaktivist.

*Begynte sin karriere i avisen Izvestija, der hun arbeidet fra 1982 til 1993. Mellom 1993 og 1999 arbeidet hun for Obsjtsjaja Gazeta.*Fra 1999 arbeidet hun for Novaja Gazeta.

*Hun var kjent for sin dekning av krigen i Tsjetsjenia og som en fremtredende kritiker av president Putins regime.

*Politkovskaja mottok en rekke internasjonale priser, blant dem Den norske forfatterforeningens ytringsfrihetspris i 2003 og Olof Palme-prisen i 2004.

*I Norge hadde hun en fast månedlig spalte i ukeavisa Ny Tid.*7. oktober 2006 ble hun funnet skutt i heisen i bygningen der hun bodde.

*Etterlot seg en sønn og en datter.

*Russisk påtalemyndighet sa mandag 27. august at politiet har pågrepet ti personer i forbindelse med drapet.

(Kilder: Wikipedia, Reuters)

Samtidig sier riksadvokaten at nåværende og tidligere medlemmer av politiet og den føderale sikkerhetstjenesten FSB er med i gruppen han anklager for å stå bak drapet.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax sier riksadvokat Juri Tsjajka at tsjetsjenere organiserte drapet på Politkovskaja. Riksadvokaten sier også at den kjente journalisten ble drept som ledd i en utenlandskbasert kampanje for å destabilisere president Vladimir Putins styre.

Ti arrestert

Politkovskaja ble skutt og drept ved sitt hjem i Moskva 7. oktober i fjor. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-TASS er ti personer pågrepet og siktet i saken.

Nyhetsbyrået siterer mandag statsadvokaten i Moskva som sier at det vil bli tatt ut tiltale mot de ti ganske snart.

- Vi har gjort et stort gjennombrudd i etterforskningen av Politkovskaja-drapet. Ti personer er pågrepet, og de vil om ganske så kort tid bli tiltalt for denne alvorlige forbrytelsen, sier statsadvokat Juri Tsjajka til Itar-TASS.

Anna Politkovskaja var en av de fremste kritikerne av regimet til president Vladimir Putin og skrev blant annet flere kritiske artikler om russernes framferd i Tsjetsjenia.

Politi og FSB

Gruppen som mistenkes for å ha drept Politkovskaja kan også ha forbindelse til drapet på den amerikanske reporteren Paul Klebnikov i 2004, sa riksadvokaten mandag.

- Gruppen som mistenkes for å ha drept Politkovskaja, ledes av sjefen for en gruppe kriminelle i Moskva med tsjetsjensk etnisk bakgrunn, sa Tsjajka på en pressekonferanse.

- Vi har bevis for at denne gruppen deltok i drapet på Paul Klebnikov. Dessverre omfatter denne gruppen tidligere og nåværende medlemmer av innenriksdepartementet og FSB, sa riksadvokaten. (©NTB)

Personvernpolicy