USAs justisminister trekker seg

USAs justisminister trekker seg
USAs justisminister trekker seg

USAs justisminister Alberto Gonzales går av, melder The New York Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:
* Født i Texas i 1955 av mexicanske gjestearbeidere, gift og har tre sønner.
* Utdannelse som statsviter fra Rice-universitetet i Houston og juridisk doktorgrad fra Harvard.
* Har fire års militærtjeneste i det amerikanske flyvåpen (1973-77).
* Rådgiver for guvernør George W. Bush i Texas 1994-2000.
* Fulgte med Bush til Det hvite hus i 2001 og tjenestegjorde som juridisk rådgiver fram til februar 2005 da han ble utnevnt til justisminister.
* Har vært på kant med både demokrater og republikanere i Kongressen og særlig i Senatets justiskomité. Demokraten Patrick Leahy har sagt at «Gonzales har mistet Kongressens og det amerikanske folkets tillit». Republikaneren Arlen Specter har sagt «Jeg stoler ikke på deg» til Gonzales.
(Kilde: Reuters, Wikipedia)

Han har lenge vært under sterkt press etter at han sparket åtte føderale statsadvokater i fjor.

Presset økte ytterligere da det kom fram at Gonzales senere skal ha gitt uriktige opplysninger til Kongressen når han har forklart seg om avskjedigelsene.

Gonzales kunngjorde selv sin avgang på en pressekonferanse mandag.

- Jeg har levd den amerikanske drømmen. Selv mine verste dager som justisminister har vært bedre enn min fars beste dager, sa Gonzales.

- La meg si at det har vært en av mine største privilegier å lede justisdepartementet. Jeg er full av beundring og har stor respekt for de mennene og kvinnene som arbeider her, sa han.

Demokratene, som kontrollerer begge kamre i Kongressen, mener avskjedigelsene var politisk motiverte og dermed i strid med praksis om at statsadvokater skal opptre upolitisk.

Den omstridte justisministeren har hele tiden konsekvent avvist alle oppfordringer om å gå av. Men etter hvert ble presset for stort og ifølge ryktene skal han ha informert president George W. Bush om sin beslutning over telefon sist fredag.

Lojal støttespiller

Bush skal ikke ha etterfølgeren til Gonzales klar, men ifølge en fremtredende tjenestemann vil stillingen neppe bli stående tom særlig lenge. Gonzales har sittet som justisminister siden februar 2005, da han etterfulgte John Ashcroft.

President Bush har hele tiden stilt opp for sin venn og nære medarbeider, selv da det blåste som verst omkring justisministerens avgjørelser.

De to har arbeidet nært sammen siden Bush ble Texas-guvernør i 1994, og Gonzales var med på flyttelasset da Bush kom til Det hvite hus i januar 2001.

Den 52 år gamle Gonzales arbeidet som juridisk rådgiver fram til 2005 da han ble USAs første justisminister med mexicansk bakgrunn. Tjenestemenn i justisdepartementet trekker fram hans sterke lojalitet overfor Bush, som han forsvarte i tykt og tynt.

Dårlig kjemi

Gonzales hadde ingen problemer med å forsvare presidentens program for avlytting av og spionering på privatpersoner uten rettslig godkjennelse på forhånd. Det skapte gnisninger internt, og departementets integritet skal ha blitt skadelidende.

Gonzales klarte derimot ikke å håndtere den demokratiskkontrollerte Kongressen, der særlig demokratiske senatorer var på krigsstien. Men også enkelte republikanske senatorer har hatt problemer med å akseptere Gonzales.

Kritikken mot Gonzales har kommet jevnt og trutt fra de folkevalgte, og enkelte senatorer har gått så langt som å si at justisministeren har mistet enhver troverdighet.

Han hisset borgerrettighetsgruppene på seg allerede i januar 2002 da han kort og greit slo fast at deler av Genèvekonvensjonene om fangers rettigheter var «både eiendommelig og gammeldags».

Godt eksempel

Bush har vist til Gonzales' karriere som et godt eksempel på hvor langt etterkommere av latinamerikanske innvandrere kan nå. Latinamerikanerne er nå den største minoriteten i USA, og Gonzales har selv sagt at tre av hans fire besteforeldre tok seg ulovlig inn i USA.

- Jeg har ikke hørt at Kongressens medlemmer mener Gonzales har gjort noe galt. Han har etter det jeg forstår gitt fra seg all den informasjon som Capitol Hill har bedt om, sa Bush nylig.

Det er andre gang på kort tid at en av presidentens aller viktigste rådgivere trekker seg. Strategen Karl Rove, som har vært hjernen bak Republikanernes valgseire siden år 2000, gikk av for to uker siden - «av personlige årsaker». (©NTB)

Foto: Scanpix

Personvernpolicy