Norske menn hjem fra Thailand med hiv

Hver tredje nordmann som blir hivsmittet i utlandet, blir det under besøk i Thailand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Ifølge Folkehelseinstituttet ble 34 nordmenn i fjor hivsmittet på reiser i utlandet. 13 av dem ble smittet i Thailand. Det spesielle ved statistikken fra Thailand er at nesten alle de smittede er heteroseksuelle menn.

Overlege Hans Blystad ved Folkehelsa opplyser til Dagsavisen at instituttet ikke har oversikt over hvor mange av de norske fastboende og langtidsferierende i Thailand som har hiv. Rundt 1.200 nordmenn har frivillig sagt fra til den norske ambassaden i Bangkok at de bor i Thailand.

- Men vi antar at tallet på nordmenn som har et opphold på et halvt år eller mer er dobbelt så høyt, kanskje så mye som tredobbelt, sier ambassadens attaché Trygve Guntvedt.

- Det er en betydelig forekomst av hiv i Thailand. I høyrisikogruppene, blant prostituerte, i narkotikamiljøer og hos menn som har sex med menn, er hver fjerde hivsmittet, sier Blystad.

- Vi vet at nordmenn er dårlige på kondombruk hjemme i Norge, og vi har ingen grunn til å tro at situasjonen er noe bedre når de er i utlandet. Dette, og særlig sex kombinert med alkohol, er bekymringsfullt, sier Blystad. (©NTB)

Personvernpolicy