IOC vurderer sykkelens OL-fremtid

IOC vurderer sykkelens OL-fremtid
IOC vurderer sykkelens OL-fremtid

IOC diskuterer nå sykkelsportens fremtid på det olympiske programmet. - IOC graver sin egen grav om de fjerner sykkel fra OL-kartet, sier presidenten i Norges Cykleforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste reise

Kurt Asle Arvesen, her fra fellesstarten i OL i Aten, kan oppleve å ikke få stå på startstreken i OL igjen. Diverse IOC-medlemmer går nå hardt inn for å muligens fjerne en av verdens mest populære idretter fra OL-programmet. Grunnen skal være at flere medlemmer har sett seg lei på alle dopingavsløringene i sporten og krever at det settes hardt mot hardt.

Foto: Scanpix

Natt til fredag møttes medlemmene i eksekutivkomiteèn i den internasjonale olympiske komitè (IOC) i Osaka i Japan. Valget av Osaka som møtested var naturlig siden dette kunne kombineres med det forestående friidretts-VM som starter lørdag.

Et av punktene på agendaen var sykkel og hvorvidt sporten fortsatt fortjener en plass på OL-programmet etter de siste års relativt opprivende dopingskandeler.

Flere medlemmer har den senere tid gått hardt ut og krevd at sporten kanskje bør fjernes fra lekene. Andre mener det i det minste bør diskuteres inngående.

Må bruke press

- Dersom sykkelsporten ikke løser dette problemet vil jeg gå så langt som å si at det bør fjernes fra programmet, skal det sveitsiske IOC-medlemmet Rene Fasel ha uttalt ifølge nettstedet til magasinet Sportsillustrated.

Fasel er regnet for å være en tungvekter i den internasjonale idretten. Han er president i det internasjonale ishockeyforbundet og han sitter også i kommitèen for Vancouver-OL i 2010.

Sveitseren sier flere deler hans syn.

-Jeg har bare en stemme, men jeg vet flere deler mitt syn og mening. Nå må de rydde opp og komme tilbake ved en senere anledning. Vi må begynne å sette hardt mot hardt.

Taus

Det norske IOC-medlemmet, Gerhard Heiberg, uttalte til NRK tidligere i år at et møte skal avholdes hvor temaet sykkel og OL ville stå på programmet. Det har vært nå i natt.

WADAs Arne Ljunguist, IOC sin dopingekspert, sier at sykkelentusiaster ikke trenger å frykte for sportens fremtid i OL.- Spørsmål som nok reises er imidlertid hva IOC kan hjelpe til med, sier svensken til ABC Nyheter. (Foto: Scanpix)WADAs Arne Ljunguist, IOC sin dopingekspert, sier at sykkelentusiaster ikke trenger å frykte for sportens fremtid i OL.- Spørsmål som nok reises er imidlertid hva IOC kan hjelpe til med, sier svensken til ABC Nyheter. (Foto: Scanpix)

ABC Nyheter traff Heiberg på telefon fra Japan i forkant av møtet, men det var lite Heiberg ville si om saken.

- Jeg vil ikke diskutere dette nå, du får ta det med noen andre, var Heibergs korte kommentar til ABC Nyheter.

WADAs (Det internasjonale dopingbyrået) Arne Ljungqvist, er også medlem av IOC, sier til ABC Nyheter at sykkel nok fortsatt vil stå OL-programmet - til tross for at flere medlemmer har satt foten ned og det tas opp i Osaka.

- Siden jeg selv ikke er med i eksekutivkomiteèn i IOC kan jeg ikke uttale meg direkte om hva som blir diskutert der, men jeg kan si såpass at å kaste sykkel ut av OL ikke vil være et tema. Spørsmål som nok reises er imidlertid hva IOC kan hjelpe til med for å få ryddet opp i problemet.

Og fortsetter.

- Det er viktig at IOC tar tak i problemet og hjelper til på best mulig måte. Å fjerne sykkel er bare å skyve problemet foran seg. Det er ingen i idrettsverdenen tjent med.

Ljungvist mener sykkelsporten har en stor oppgave foran seg, men maner til tålmodighet.

- UCI (Det internasjonale sykkelforbundet) har kontaktet WADA og bedt om støtte og hjelp, og det skal vi selvsagt bidra med. Men så gjenstår det å se om sporten virkelig tar dette på alvor. Gjør den ikke det så må det diskuteres hva som skal til for å redde sporten.

- Men det er viktig å huske at dette tar tid. Å rydde opp i et slikt omfattende problem er ikke gjort over natten, sier professor Ljungqvist til ABC Nyheter.

Et toppidrettsproblem

Folk som er knyttet til sykkelsporten i Norge støtter Ljungvists syn.

- Jeg tror ikke IOC vil komme til å fjerne sporten fra OL-programmet. IOC-president Jacques Rogge har jo gått hardt ut og avkreftet dette tidligere. Men jeg synes det er bra det settes fokus på det, sier presidenten i Norges Cykleforbund, Erik M. Aarethun til ABC Nyheter.

- Vi kan aldri få skrevet nok om problemet og hvor viktig det er å rydde opp, fortsetter presidenten.

Aarethun mener den olympiske bevegelsen graver sin egen grav om Thor Hushovd og andre sykkelryttere blir nektet deltagelse i lekene.

- Det er ikke bare sykkelsporten som har et problem, men mange tunge idretter, friidrett og langrenn for å nevne noen. Jeg vil på ingen måte forsvare sykkelsporten og bagatelisere problemet, men det kan bli slutten på OL om de fjerner sykkel. Da må andre idretter også tas av plakaten, og hvor mange øvelser er dag igjen? spør han videre.

Dag Otto Lauritzen, ekspertkommentator på TV2 under Tour de France og mangeårig sykkelproff, mener dette er et problem flere må ta innover seg.

- Dette er generelt et problem i toppidretten, ikke bare sykkel. Jeg tror alle som ønsker en ren idrett må sette seg ned og diskutere felles løsninger for alle idretter. Like straffer og retningslinjer. Der tror jeg IOC kan spille en støttende og viktig rolle.

Lauritzen støtter både Ljungquist og Aarethuns syn og meninger.

- Jeg kan aldri tenke meg at sykkel fjernes fra OL. Men at diskusjonen om hva som skal gjøres kan være et skremmeskudd, det tror jeg så absolutt, sier Lauritzen som inderlig håper all idrett en gang i fremtiden vil være fri for dopingbruk.

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få kontakt med Gerhard Heiberg i etterkant av møtet som ble avholdt i Osaka natt til fredag.

Personvernpolicy