Abbas mister oppslutning

Abbas mister oppslutning
Abbas mister oppslutning

Palestinernes president Mahmoud Abbas mister stadig mer oppslutning blant sine egne, viser en ny meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Reuters / Scanpix
Palestinernes president Mahmoud Abbas er mindre populær blant sine egne.

Bare 20,6 prosent av de spurte sier at de ville ha stemt på Abbas dersom det hadde vært holdt valg på president i de palestinske områdene nå. Da Fatah-lederen ble valgt til president i januar 2005, fikk han 62 prosent av stemmene.

Den 72 år gamle presidenten utfordres både av folk i egne rekker, og av tidligere statsminister Ismail Haniyeh fra Hamas, viser meningsmålingen som er utført av Jerusalem Media & Communications Centre blant palestinere på Vestbredden og Gazastripen.

Haniyeh, som ble avsatt av Abbas i juni, ville ha fått 18,8 prosent av stemmene om det hadde vært holdt valg nå, viser målingen.

Fatah-utfordrer


Fatah-lederen Marwan Barghouti, som soner fem livstidsdommer i Israel for sin rolle under det palestinske opprøret mot okkupasjonen, har 16,6 prosent av velgerne i ryggen.

Salam Fayyad, som ble innsatt som statsminister da Haniyehs regjering ble oppløst, slo i forrige uke fast at det ikke vil la seg gjøre å gjennomføre valg i de palestinske områdene slik den politiske situasjonen nå er.

Nektet kontroll

Islamistene i Hamas vant et klart flertall under valget i januar 2006, men ble nektet kontroll over de Fatah-dominerte sikkerhetsstyrkene og ble gjenstand for en omfattende boikottet av verdenssamfunnet.Tidligere i år kom det til væpnet konflikt mellom Hamas og Fatah på Gazastripen, som ende med at Hamas jaget de Abbas-lojale sikkerhetsstyrkene ut av området.

Abbas svarte med å utnevne ny regjering, og vurderer ifølge palestinske kilder å stenge Hamas ute fra neste valg.

Verdenssamfunnet har omfavnet den nye palestinske regjeringen og igjen åpnet for bistand til selvstyremyndighetene.

Misfornøyd med Israel


FNs midtøstenutsending Michael Williams er derimot misfornøyd med Israels bidrag, og ba onsdag statsminister Ehud Olmert gjøre mer for å styrke Abbas' stilling blant palestinerne.

- Jeg er bekymret over at ikke mer er gjort, sier Williams som likevel er oppmuntret av israelernes beslutning om å frigi 250 palestinske fanger og overføre noen av de millionene de holder tilbake i palestinske skatter og avgifter.

Williams ber også Israel få fart på avviklingen av de ulovlige bosettingene på Vestbredden og lette restriksjonene for palestinere i de okkuperte områdene.

Abbas-medarbeidere er også skuffet over at Olmert ikke har fulgt opp løftet han ga 6. august, om å fjerne noen av de flere hundre veisperringene som gjør livet vanskelig for palestinerne på Vestbredden. (©NTB)


Saken ble først presentert med feil bilde (Ehud Olmert).

Personvernpolicy