Politiet mener barn må låses inne

Politiet mener barn må låses inne
Politiet mener barn må låses inne

Politiet i Oslo mener at barnevernet bør bruke mer tvang overfor mindreårige på barnevernsinstitusjoner og holde dem innelåst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Politiet ønsker at noen barn skal holdes fysisk borte fra gaten, sier politimester Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt.

- Det er nødvendig at barnevernet bruker mer tvang overfor en liten gruppe spesielt vanskelige barn. Vi ønsker at de rett og slett skal holdes fysisk borte fra gaten, sier politimester Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Politiets utgangspunkt er at kriminelle barn og ungdom henger på gaten i Oslo nattestid. De mest ekstreme av dem bør holdes unna gatene, skriver Gjengedal i et brev til Barne- og likestillingsdepartementet. Bruken av tvang må bli «betydelig sterkere» enn den er i dag, mener han.

- Vi skal møte departementet for å drøfte bruken av tvangshåndtering, men vi forstår det slik at det finnes hjemler. Da er spørsmålet om regelverket brukes godt nok i praksis, sier Gjengedal.

- Jeg kan forstå at politiet er bekymret. I noen tilfeller må man holde barna tilbake for å kunne hjelpe dem, sier barneombud Reidar Hjermann. Han vil ha institusjoner som både kan plassere barn bak lukkede dører og som har avdelinger med åpne dører.

Hjermann forteller at han selv har møtt ungdom som bor på barnevernsinstitusjon, men som går gatelangs, begår kriminalitet, ruser seg og prostituerer seg.

I Oslo er det mellom ti og femten barn i året som politiet mener bør behandles med mer tvang enn i dag. I Trondheim er det en gruppe med barn på mellom fem og ti i året, og i Bergen mellom to og fem barn i året. Gjengedal får støtte fra kolleger i Bergen og Trondheim. (©NTB)

Personvernpolicy