Fem dansker sluppet fri i Somalia

Fem dansker som har sittet fanget i nesten tre måneder på det kaprede lasteskipet «Danica White» utenfor Somalia, er satt fri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem dansker som har sittet fanget i nesten tre måneder på det kaprede lasteskipet «Danica White» utenfor Somalia, er satt fri, opplyser dansk UD.

- Jeg har vært i kontakt med kapteinen som opplyser at besetningen etter omstendighetene har det bra, sier skipsreder Jørgen Folmer i rederiet H. Folmer & Co.

Skipsrederen vil ikke kommentere om det ble betalt ut løsepenger for å få løslatt de danske gislene.

- Piratene har ikke vært snille med dem. De har stjålet alt hva de eide og hadde om bord. Kapteinen opplyste at skipet simpelthen ser helt forferdelig ut, og det betyr vel at piratene har ribbet det for alt, sier Folmer.

Kapret

«Danica White», som eies av det danske rederiet H. Folmer, var på vei til Mombasa i Kenya da det ble kapret i begynnelsen av juni. Skipet befant seg da lag 445 kilometer utenfor østkysten av Afrika.Pirater er aktive både i disse farvannene og på den afrikanske vestkysten.

UD opplyser onsdag kveld at de ikke har utbetalt løsepenger eller deltatt i forhandlingene om å få løslatt danskene. Det er rederiet som med hjelp av rådgivere har forhandlet og betalt ut løsepenger.

Løsepenger

Ifølge sikkerhetsfirmaet Protocol ble det krevd 1,5 millioner dollar i løsepenger for gislene, og Morten Bach i Sømændenes Forbund i Danmark sier organisasjonen var innstilt på å betale. Dermed kunne gislene blitt sluppet fri mye tidligere, mener han.

- Vi tilbød allerede kort tid etter kapringen å betale de åtte millioner kronene i løsepenger. Men vi ble holdt utenfor forhandlingsgruppen av utenriksdepartementet og rederiet, sier Bach.

Også fagforbundet 3F sier sjøfolkene kunne vært løslatt for lenge siden om UD og rederiet hadde tatt imot 3Fs tilbud om å betale løsepengene som ble krevd.

Hadde kontakt

Moren til den 18 år gamle matrosen Kim Lassen, som er blant de løslatte sjøfolkene, sier hun har hatt kontakt med sønnen noen ganger på telefon i den lange perioden han har sittet fanget.

- De har vært redde, og det har vært hardt å være på skipet, sier moren til dansk TV2.

- Dette er en gledens dag. Det har vært en svært vanskelig tid vi har vært igjennom.

Gislene er ventet hjem til Danmark i løpet av fire til fem dager. (©NTB)

Personvernpolicy