Orkanen Dean fikk landkjenning i Mexico igjen

Orkanen Dean fikk landkjenning i Mexico igjen
Orkanen Dean fikk landkjenning i Mexico igjen

Mexico fikk igjen føle kreftene til orkanen Dean da den traff land i delstaten Veracruz onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Mens orkanen Dean har stjålet all oppmerksomhet de siste dagene, har flom kostet tre ganger så mange menneskeliv i USA og Mexico. Den amerikanske delstaten Minnesota er blant områdene som er hardest rammet. Foto: REUTERS/Eric Miller/SCANPIX

Foto på front: Foto: Scanpix/Reuters

Dean traff kysten vel 65 kilometer sørøst for havnebyen Tuxpan med en fart på 160 kilometer i timen. De voldsomme vindkastene og regnstormene veltet trær og førte til flom i gatene i oljebyen Poza Rica.

Byen har flere oljeinstallasjoner og en stor olje- og gassrørledning.
Tidligere på dagen raste Dean gjennom Mexicogolfen og pisket opp sjøen rundt oljeplattformene. 19.000 oljearbeidere ble evakuert fra oljeplattformene før Dean nådde fram, og det ble ikke meldt om skader på installasjonene.

Nå som Dean har truffet land, vil den igjen trolig minske i styrke, og ekspertene anslår deretter at lufta vil gå ut av den i løpet av 48 timer.

Deans møte med Yucatán-halvøya tirsdag kostet overraskende nok ingen menneskeliv. Titusenvis av mennesker hadde tatt sine forholdsregler og enten flyktet fra de mest utsatte kystområdene eller oppsøkt tilfluktsrom.

Tak ble revet av og trær ble revet opp med roten da vindkast på opp mot 270 kilometer i timen slo inn over land, men orkanen mistet deretter raskt styrke og ble nedgradert fra kategori fem til kategori én i løpet av noen timer.

Mindre ødeleggelser

Orkanen Dean, som omtales som en av de sterkeste som noen gang er registrert i regionen, kostet tolv mennesker livet da den passerte sør for Haiti og Den dominikanske republikk i helgen.

Verken da den sneiet Jamaica eller da den nådde Yucatán-kysten gikk liv tapt, og ødeleggelsene ble også mindre enn mange hadde spådd. Orkanen stjeler likevel mye av medienes oppmerksomhet, mens det vies betydelig mindre omtale til de 37 menneskene som har omkommet i flom i Mexico og USA de siste dagene.

15 mennesker som var på telttur ved bredden av Cuixtla-elven nord for Guadalajara i Mexico, omkom da elva tidligere i uka uten forvarsel gikk over sine bredder.

Fem av de omkomne var barn, og de siste ofrene ble først funnet tirsdag, opplyser talsmenn for redningsmannskapene.

Flom i Midtvesten

I Midtvesten i USA har flomvannet kostet minst 22 menneskeliv de siste dagene, og det kraftige regnværet har forårsaket store ødeleggelser i delstatene Ohio, Minnesota, Wisconsin og Oklahoma.Veier og avlinger er oversvømt, tusenvis av hus er ødelagt, skolestarten er utsatt flere steder, og unntakstilstand er innført flere steder.

Redningsmannskaper har evakuert strandede mennesker med båter og helikoptre, og hele landsbyer står nå delvis under vann. I Carey i Ohio steg vannmassene tirsdag så høyt at biler ble etterlatt på hustak. (©NTB)

Personvernpolicy