Mener Toskas «frikjennelse» er verdiløs

Mener Toskas «frikjennelse» er verdiløs
Mener Toskas «frikjennelse» er verdiløs

David Toskas opplysninger om at Thomas Thendrup ikke var med på NOKAS-ranet er verdiløs, mener aktor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
David Toska vitnet onsdag i ankesaken mot Thomas Thendrup. Han sa at Thomas Thendrup ikke var med på ranet, noe aktoratet ikke tror noe på. (Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX)

David Toskas opplysninger om at Thomas Thendrup ikke var med på NOKAS-ranet, har ingen verdi når han ikke kan fortelle hvem som skal ha vært der i stedet, mener aktor Rune Høgberg.

Regissøren bak NOKAS-ranet for tre år siden sa i retten torsdag at Thomas Thendrup ikke deltok under ranet. Det er første gang Toska har sagt noe om andre enn seg selv i tilknytning til ranet.

Toska ble kjørt knallhardt av statsadvokaten og dommerne i Gulating lagmannsrett. De syntes det var merkelig at han ikke kunne si noe om hvem som var der i stedet for den yngste av Thendrup-brødrene.

- Jeg har prøvd å fortelle hvordan ting var for Thomas sin del. Det er umulig for meg å navngi dem som har begått ranet, sa Toska i retten.

- Ikke troverdig

Statsadvokat og aktor Rune Høgberg nesten fnyste av Toskas tre timer lange forklaring i retten. Den nye opplysningen om at Thendrup ikke skal ha deltatt i ranet, kom fram i et avhør David Toska selv tok initiativ til 1. august i år.

- Toskas vitnemål er ikke troverdig. Han sier at Thomas Thendrup ikke er med, noe påtalemyndigheten mener ikke er riktig. Den ukjente personen som skal ha hatt Thendrups rolle finnes ikke, slo Høgberg fast etter vitneforklaringen.

Politiets etterforskere dukket opp som tilhørere da forklaringen startet. Toska kalte det «en myte» at han skulle være i besittelse av masse penger etter ranet hvor utbyttet var på 57 millioner kroner. Han hevdet mesteparten er fordelt til alle dem som var med.

- Redd sitt eget skinn

Det er Toskas frykt for vanskeligheter i fengselet de neste 15-20 årene som er årsak til at 31-åringen ikke våger å si hvem som deltok i stedet for Thomas Thendrup. Tidligere i uka sa til og med boren, Johnny Thendrup, det samme da han ble spurt.

Tirsdag vitnet Thomas Oscar Ingebrigtsen i retten. I kjølvannet av at han valgte å legge alle kortene på bordet og tilstå alt han visste om NOKAS-ranet, lever 28-åringen i dag på hemmelig adresse og er under politiets vitnebeskyttelse. Flere ganger refererte Toska til situasjonen Ingebrigtsen er havnet i som et argument om at han ikke ville ende slik selv.

- Du vil ikke forklare deg på en måte som er fullstendig fordi du er redd for ditt eget skinn? Kan jeg beskrive det slik? spurte lagmann Ove Midttun, som fortsatte:

- Det at det går ut over deg selv - er det problemet ditt? Så får vi heller risikere at det ligger noen igjen i veikanten? fortsatt han.

- Ja, jeg har gjort mange dumme ting, svarte Toska stille.

- Nei-menneske

Thendrups forsvarere Ellen Holager Andenæs og Berit Reiss-Andersen sier at de forstår Toskas frykt for reaksjoner og ubehag under den lange fengselsstraffen som venter ham. Derfor karakteriserer de at aktors påstand om at Toska er lite troverdig, som urimelig.

- For oss som sitter utenfor i en trygg, vanlig tilværelse er det vanskelig å sette seg inn i forholdene bak murene, sier Holager Andenæs.

Toska fikk spørsmål om hvorfor han hadde valgt en ranspartner i broren til Thomas Thendrup - Johnny - selv om han egentlig har hatt et nærmere vennskap med Thomas.

- Johnny er et ja-menneske og Thomas et nei-menneske. Når man skal drive med noe som er litt urealistisk, er det slitsomt med folk som har godt begrunnede motforestillinger. Johnny er helt motsatt og sier «jaja, dette går fint» og sånn, sa Toska. (©NTB)

Les også: Toska: - Thendrup deltok ikke på NOKAS-ranet

Personvernpolicy