Felles erklæring om retten til å skifte religion

Muslimer og kristne i Norge har gått sammen om en erklæring der de anerkjenner retten til å skifte religion.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erklæringen er utarbeidet av Islamsk Råd Norge og Mellomkirkelig råd for Den norske kirke. Ifølge partene er det første gang at en kirke og en representativ muslimsk nasjonal organisasjon sammen anerkjenner retten til å konvertere.

- I Norge er dette først og fremst et spørsmål om holdninger, ikke juss. Men internasjonalt er det et viktig menneskerettsspørsmål, sier generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Olav Fykse Tveit.

Det er ikke mange tilfeller av konvertering fra islam til kristendom eller motsatt vei i Norge, men partene ønsker likevel å slå fast prinsippet.

I erklæringen skriver partene at «Vi tar avstand fra og ønsker å motvirke vold, diskriminering og trakassering som følge av at mennesker ønsker å konvertere eller har konvertert fra en religion til en annen, enten det skjer i Norge eller i utlandet.»

- Det er ikke slik at vi oppfordrer folk til å konvertere, men vi ønsker et mer tolerant samfunn, sier Olav Fykse Tveit.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib M. Sultan, tror ikke det er vanskelig å finne motstandere av den nye erklæringen.

- Men vi vil nå sende erklæringen ut til våre medlemsorganisasjoner og oppfordre til at den blir tatt opp i fredagsbønnen, sier han. (©NTB)

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Personvernpolicy