Orkan og flom herjer i Mexico og USA

Orkan og flom herjer i Mexico og USA
Orkan og flom herjer i Mexico og USA

Flom har kostet minst 37 mennesker livet i USA og Mexico de siste dagene, men alles øyne er likevel rettet mot den betydelig mer dramatiske orkanen Dean.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Reuters / Scanpix
En gutt sykler gjennom vannmassene etterlatt av orkanen Dean i Balacar i Mexico.

Veracruz (NTB-Reuters-AP): Tomme oljerigger ventet i morgentimene onsdag på Dean i Mexicogolfen etter at nærmere 19.000 oljearbeidere er hentet i land de siste dagene.

Monsterstormens møte med Yucatán-halvøya tirsdag kostet overraskende nok ingen menneskeliv. Titusenvis av mennesker hadde da også tatt sine forholdsregler og enten flyktet fra de mest utsatte kystområdene eller oppsøkt tilfluktsrom.

Tak ble revet av og trær ble røsket opp med roten da vindkast på opp mot 270 kilometer i timen slo inn over land, men orkanen mistet deretter raskt styrke og ble nedgradert fra kategori fem til kategori én i løpet av noen timer.

Mindre ødeleggelser


Orkanen Dean, som omtales som en av de sterkeste som noen gang er registrert i regionen, kostet tolv mennesker livet da den passerte sør for Haiti og Den dominikanske republikk i helgen.

Verken da den feide over Jamaica eller da den nådde Yucatán-kysten gikk liv tapt, og ødeleggelsene ble også mindre enn mange hadde spådd.

Orkanen stjeler likevel mye av medienes oppmerksomhet, mens det vies betydelig mindre omtale til de 37 menneskene som har omkommet i flom i Mexico og USA de siste dagene.

15 mennesker som var på telttur ved bredden av Cuixtla-elven nord for Guadalajara i Mexico, omkom da elva tidligere i uka uten forvarsel gikk over sine bredder.

Fem av de omkomne var barn, og de siste ofrene ble først funnet tirsdag, opplyser talsmenn for redningsmannskapene.

Flom i Midtvesten

I Midtvesten i USA har flomvannet kostet minst 22 menneskeliv de siste dagene, og det kraftige regnværet har forårsaket store ødeleggelser i delstatene Ohio, Minnesota, Wisconsin og Oklahoma. Veier og avlinger er oversvømt, tusenvis av hus er ødelagt, skolestarten er utsatt flere steder, og unntakstilstand er innført flere steder.

Redningsmannskaper har evakuert strandede mennesker med båter og helikoptre, og hele landsbyer står nå delvis under vann.I Carey i Ohio steg vannmassene tirsdag så høyt at biler ble etterlatt på hustak. (©NTB)

Personvernpolicy