Meny

- Det er ikkje sant, alt eg seier

- Det er ikkje sant, alt eg seier

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ein blir aldri ferdig med å utfordre kjønnsrollene, seier debutant Ellisiv Lindkvist.
Ellisiv Lindkvist

Foto: Kari M. Hestad

 

Ellisiv Lindkvist (fødd i mai 1973 i Dyrøy, Troms) er skribent og dramatikar.

I 2003 fekk ho Nordnorsk Forfatterlags fondsstipend.

 

Bibliografi – Dramatikk:

 

Begjær 1000 – Premiere på Festspillene i Nord-Norge, Harstad, 1999

Kill your darlings – Premiere på Black Box, Oslo, 2001

Play.mobil – Premiere på Det norske teatret, Oslo, 2004

 

Bidrag i antologier:

 

Circum polaris – Cappelen, 1997

Texere – Universitetet i Oslo, 1997

Signaler –98 – Cappelen, 1998

Nordnorsk Temperament – Kagge Forlag, 2001

(Kjelde: Wikipedia

- Er alt du skriv sant, Ellisiv Lindkvist?

- Nei, det er nok ikkje det, innrømmer debutanten med eit flir.

Dramatikar og skribent Ellisiv Lindkvist (34) er aktuell med boka «Alt jeg skriver er sant» - ei samling korte, personlege prosatekstar der lesaren får bli med forteljaren både på dans i heimbygda, på karaoke i Taivalkoski og då ho får tusen kroner for sin første orgasme:

- Er du 18 år?
- Ja.
- Er du jomfru?
- Ja.
- Vil du ligge med meg for 2000 kroner?
- Ja.

Det knytter seg i meg. En spenning og en opphisselse. For en tosk, jeg ville ligget med ham gratis. Han hadde bare trengt å spørre. Han kommer mot meg, vi står inntil hverandre. Han gir meg 1000 kroner.
- Du får resten etterpå, sier han.

(Utdrag frå boka «Alt jeg skriver er sant»)

- Tittelen på boka er ironisk og er meint å pirre lesaren. Fiksjonen er jo eit rom der ingenting er sant, seier Lindkvist.

Men forfattaren innrømmer at ho tar i bruk biografiske detaljar, til dømes vil lesaren kunne kjenne att heimstaden, studier ho har gått og andre ytre likskapsteikn.

34-åringen debuterer som prosaforfattar, men har tidlegare skrive dramatikk og har fast spalte på sistesida i Klassekampen. Ho er aktiv bloggar, og nyleg blei ho dessutan kulturredaktør i det feministiske tidsskriftet Fett.

- Har du eit feministisk prosjekt med det du skriv?

- Ja, denne boka kan seiast å vere feministisk, om enn ikkje på same krasse måte som spalta mi i Klassekampen. Eg forsøker å vere medviten kjønnsrollene i alt eg skriv, og og det er eit feministisk prosjekt hos meg at eg alltid forsøker å spørsmålsteikn, og rokke ved desse. Men ei bok gjev rom for å undersøkje fleire tankar samstundes, seier forfattaren.

Ei av tekstane som tydelegast viser Lindkvists feministiske prosjekt i denne boka, er avslutningsteksten «Jeg er en mann», der tydinga i den mannlege identiteten blir forskove og ironisert over:

Jeg er en mann. Jeg er nøytral. Jeg snakker sant. Jeg lyver aldri. Jeg er objektiv. Jeg er en mann. Jeg kan skrive. Jeg har utdannelse. [...] Jeg synes kvinner er vakre. Jeg kan snakke. jeg liker å pule. Jeg er en mann. [...] Jeg liker menn. Jeg liker å pynte meg. Jeg har høy sosial intelligens. Jeg har tretti skjørt. Jeg er en mann. Jeg bruker sminke. Jeg har hull i ørene. Jeg er empatisk. Jeg har en vagina. Jeg er en mann.

(Utdrag frå boka «Alt jeg sier er sant»)

- Kjønnsperspektivet vil alltid vere relevant. Endring tar jo tid, og enkelte bodskap må ein hamre inn på nytt, gong på gong. Målet mitt er å gjere fleire medviten om desse tinga, seier Lindkvist.

Les bloggen til Ellisiv Lindkvist her.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus