Obama ønsker lettelser i Cuba-sanksjonene

Obama ønsker lettelser i Cuba-sanksjonene
Obama ønsker lettelser i Cuba-sanksjonene

Den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama går inn for lettelser i restriksjonene på at eksilcubanere besøker Cuba eller sender penger til sine slektninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Obama mener at Bush-administrasjonen har gjort en humanitær og strategisk blunder. Han mener at dette har hatt en svært negativ effekt på det cubanske folk. Dette har gjort dem mer avhengig av Castro-regimet og mer isolert fra budskapet om endring fra cubansk-amerikanere, sa hans talskvinne Jen Psaki mandag.

De amerikanske sanksjonene har lenge lagt hindringer i veien for hvem som kan reise til Cuba og hvor ofte. De nye restriksjonene som Bush innførte i 2004, gjorde dette enda vanskeligere.

Nå kan cubansk-amerikanere bare besøke øya en gang hvert tredje år og kan bare sende 300 dollar hvert kvartal til nære slektninger. Tidligere kunne de reise én gang i året og sende opp til 3.000 dollar.

Stemmene til cubansk-amerikanerne regnes som avgjørende for å vinne Florida i presidentvalg, og kandidatene har normalt fulgt anbefalingene til de mest kompromissløse eksillederne som i flere tiår har støttet full boikott av Cuba.

Men stemningen blant eksilcubanerne er i ferd med å endre seg. Mens de første flyktningene på 60-tallet kom med fly med hele familien, er mange av de nyeste flyktningene, som er kommet med båt, ikke like politiske, og de har etterlatt seg mange slektninger som de ønsker å besøke og støtte med penger.

Mange eksilcubanere er også frustrert over sanksjonene, som ikke har båret noen frukter etter 45 år. Nå som Fidel Castro er gammel og syk, er de mer innstilt på endringer i amerikansk Cuba-politikk. (©NTB)

Personvernpolicy