Ditlev-Simonsen: Uaktuelt å trekke seg

Ditlev-Simonsen: Uaktuelt å trekke seg
Ditlev-Simonsen: Uaktuelt å trekke seg

Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) sier det ikke er aktuelt å trekke seg fra vervet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingenting tyder på at Ditlev-Simonsen vil trekke seg, skal vi tro Klassekampen.

- Kan det være aktuelt at du mandag melder om at du vil be bystyret løse deg fra vervet ditt? spør avisen.

- Nei, det er det ikke. For øvrig har jeg ingenting å si før mandag, svarer Oslos ordfører.

Per Ditlev-Simonsen stiller ikke til gjenvalg ved høstens kommune- og fylkestingsvalg. Men han deltar i valgkampen. Høyres partileder Erna Solberg har bedt ham vurdere å trekke seg fra valgkampen og betale tilbake skattebeløpet som er unndratt fra kontoen i Sveits.

- Sitter trygt


Ditlev-Simonsen skal mandag ettermiddag i forretningsutvalgets møte redegjøre for det påståtte skattefusket. Kommuneloven gjør det klart at han ikke kan kastes fra tillitsvervet som ordfører. Ifølge loven må han selv søke om å bli løst fra vervet. Bystyret kan ikke stille mistillit mot ham.

- Det forholdet som det her er snakk om, er etter mitt inntrykk ikke i nærheten av å være noe som kan tvinge ordføreren til å fratre. Juridisk sett sitter ordføreren trygt i sitt verv, sier jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen.

Vil ha svar

I forretningsutvalget sitter, foruten Ditlev-Simonsen selv, varaordfører Svenn Kristiansen (Frp), Aps gruppeleder Rune Gerhardsen, Høyres Bård Folke Fredriksen og SVs Knut Even Lindsjørn. Lindsjørn vil stille spørsmål om størrelse på beløpet, når kontoen i Sveits ble åpnet og avsluttet, hvorfor pengene sto på konto i Sveits, hva som skjedde med pengene da kontoen ble avsluttet, og hvordan Ditlev-Simonsen tror denne saken har påvirket folks tillit.

Gerhardsen vil ifølge Dagsavisen ha svar på de samme spørsmålene, i tillegg vil han vite hvor pengene kom fra.

- Sørgelig

Overfor Dagens Næringsliv avviser varaordfører Svenn Kristiansen (Frp) at Ditlev-Simonsen kommer til å trekke seg.

- Dette er sørgelig og trist, og jeg bestemte meg fort for ikke å mene noe, sier Kristiansen. Han gir likevel tilkjenne sin mening:

- Denne saken har ikke noe i politikken å gjøre, sier Kristiansen.

Han mener det bare er i mediene at man diskuterer hvorvidt ordførerens posisjon er truet. For politikerne er det et ikke-tema, hevder Kristiansen, som opplyser at han ikke har noen spørsmål å stille Ditlev-Simonsen under forretningsutvalgets møte mandag ettermiddag. (©NTB)

Les også: Trues av mistillit

Foto: Scanpix

Personvernpolicy