Splittet Thailand til sin første folkeavstemning

Søndag er det duket for Thailands aller første folkeavstemning. Men få observatører tror det vil føre til at den politiske splittelsen i landet blir mindre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

45 millioner stemmeberettigede thailendere kan si ja eller nei til utkastet til ny grunnlov som den militærstøttede regjeringen har lagt fram.

Tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et militærkupp i fjor, oppfordrer velgerne til å stemme mot utkastet.

Da militærjuntaen kastet Thaksin fra makten, forkastet de samtidig grunnloven. Den ble vedtatt i 1997, og var den mest demokratiske og liberale konstitusjonen landet noen gang har hatt.

Piskes til urnene

Thailands kuppleder og hærsjef Sonthi Boonyaratglin demonstrerer hvordan folket skal stemme ved folkeavstemningen søndag. Velgerne skal da ta stilling til om ønsker å få tilbake en demokratisk valgt regjering i løpet av dette året. (Foto: Reuters / ScanpiThailands kuppleder og hærsjef Sonthi Boonyaratglin demonstrerer hvordan folket skal stemme ved folkeavstemningen søndag. Velgerne skal da ta stilling til om ønsker å få tilbake en demokratisk valgt regjering i løpet av dette året. (Foto: Reuters / Scanpi

Militærjuntaen som nå sitter med makten, mener den trenger folkets samtykke til den nye konstitusjonen, som blir landets 18. siden 1932, da et militærkupp veltet den eneveldige kongen, og innførte konstitusjonelt monarki.

Militærjuntaen håper på minst 60 prosents valgdeltakelse, mens Thaksin-tilhengerne oppfordrer folk til enten å holde seg hjemme eller å stemme «nei». Nord i landet, der Thaksin har mange støttespillere, ryktes det at folk blir betalt for å holde seg hjemme.

Får trolig ja


Mange observatører tviler imidlertid på at grunnlovsmotstanderne vil lykkes i å forkaste grunnlovsforslaget. Men lav valgdeltakelse vil likevel være et slag i ansiktet på generalene som sto bak kuppet i fjor.

- Dersom valgdeltakelsen blir under 50 prosent, vil den nye grunnloven få mindre legitimitet, sier statsviteren Thitinan Pongsudhirak ved Chulalongkorn-universitetet i Bangkok til nyhetsbyrået Reuters.

Det endelige valgresultatet er ikke ventet før tidligst mandag. (©NTB)

Personvernpolicy