– Ditlev-Simonsen bør trekke seg fra valgkampen

– Ditlev-Simonsen bør trekke seg fra valgkampen
– Ditlev-Simonsen bør trekke seg fra valgkampen

Høyre-leder Erna Solberg mener Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen bør trekke seg fra valgkampen og betale skattebeløpet som er unndratt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix

*Per Ditlev-Simonsen er 75 år gammel og har vært ordfører i Oslo for Høyre i 12 år, dvs. i tre perioden fra 1995.

*Lønn som ordfører i Oslo i 2005 på knapt 2,6 millioner kroner og ligningsført formue samme år på 7,1 millioner kroner.

Fakta om Per Ditlev-Simonsen

*Varamedlem på Stortinget i perioden 1973 - 1980. Medlem av Stortingets finanskomité fra 1980 til 1985.

*Forsvarsminister i Jan P. Syses regjering 1989 - 1990.

*Utdanning i økonomi og historie fra Stanford University i USA. Jobbet innenfor shipping i en årrekke.

* Styreformann i Eidsiva Rederi ASA som hans far grunnla 1930 og der han per 17. april 2007 hadde 120.000 aksjer.

Skattesaken er foreldet, men Solberg mener han likevel bør gjøre opp for seg.

- Han bør rydde opp og ta kontakt med skattemyndighetene. Alle som snyter på skatten sender dårlige signaler, dette er veldig beklagelig, sier Solberg. Hun er skuffet over Ditlev-Simonsen, men vil ikke svare på om han bør trekke seg som ordfører så kort tid før valget.

- Det får være opp til Ditlev-Simonsen å avgjøre, men han kan vanskelig representere Oslo Høyre i valgkampen etter dette.

Solberg sier hun gjerne vill vært denne saken foruten i valgkampen, men understreker at hun ikke tror at den har svekket Høyre som parti.

Per Ditlev-Simonsen sier til NRK at han liker dårlig utspillet fra Høyre-lederen og legger til at han håper å være med videre i valgkampen.

- Jeg tror ikke det er lagt opp til at ordføreren i Oslo skal spille noen stor rolle, vi har jo en ny ordførerkandidat som spiller en ledende rolle. Men på grunnplanet har jeg håpet å delta. At jeg skulle få noe yrkesforbud det nekter jeg å tro, sier han.

Delte meninger

Det er delte meninger i Høyre om Per Ditlev-Simonsen bør trekke seg fra valgkampen, slik partileder Erna Solberg råder.

- Jeg tolker dette som et personlig råd, og ikke et partianliggende. En mer utfyllende kommentar til Solbergs uttalelse vil jeg ikke gi, sier leder Michael Tetzschner i Oslo Høyre til NTB.

Leder Bård Folke Fredriksen i Høyres bystyregruppe har vanskelig for å forstå at Solberg har uttalt seg slik pressen skriver.

- Det eneste jeg vil si er at Ditlev-Simonsen verken står oppført på valgkamplisten, eller er kandidat. Vi registrerer at han er åpen om saken, sier Folke Fredriksen til NTB.

Ordførerkandidat Fabian Stang (H) støtter imidlertid Solbergs uttalelser, og sier til VG at det ville være unaturlig hvis Ditlev-Simonsen skulle delta i valgkampen nå.

Skal forklare seg mandag

Per Ditlev-Simonsen skal forklare seg om unndragelsen av skatt og kontoen i Sveits til forretningsutvalget i Oslo kommune mandag.

- Jeg setter sammen en redegjørelse som jeg legger fram for forretningsutvalget i Oslo kommune, som møtes mandag. Og før det gir jeg ingen kommentar til noen, sier ordfører Per Ditlev-Simonsen i Oslo til dn.no.

Han vil ikke kommentere om han akter å betale tilbake.

- Det er et forhold mellom skattemyndighetene og meg. Det får vi komme tilbake til, sier Ditlev-Simonsen.

Fredag kveld innrømte Ditlev-Simonsen at han har hatt penger på konto i Sveits som han ikke har skattet av til norske myndigheter.

Les også:

Halvorsen skuffet og overrasket

Oslo-ordfører innrømmer skattefusk

Personvernpolicy