Kraftig etterskjelv skaper panikk i Peru

Kraftig etterskjelv skaper panikk i Peru
Kraftig etterskjelv skaper panikk i Peru
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nytt kraftig etterskjelv rystet Peru mens redningsmannskaper febrilsk lette etter overlevende i ruinene etter skjelvet som rammet ørkenen sør for Lima onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ingen umiddelbare meldinger om skadde etter etterskjelvet som målte 6 på Richters skala. Men skrekkslagne mennesker som allerede hadde nervene i høyspenn etter onsdagens kraftige jordskjelv og mange etterskjelv, strømmet i panikk ut i gatene i Pisco.

For redningsarbeiderne som jobbet i ruinene etter det første skjelvet, var etterskjelvet spesielt nervepirrende. Noen av dem befant seg i tunneler de har gravd i ruinene på jakt etter overlevende.

Tiden renner ut

Men tiden er i ferd med å renne ut for dem som fortsatt måtte være i live under ruinene. Samtidig haster det med å begrave døde før epidemier begynner å bre seg.

Tallet på omkomne ble natt til fredag oppjustert til 510 og var ventet å stige ytterligere.

- Vi har nå 510 døde og 1.600 skadde, sier Roberto Ocaño, leder for Perus brann- og redningstjeneste.

- Det er døde fastklemt under sammenraste hus, og det ligger døde i gatene, sier han.

Uidentifiserte lik pakket i sekker ligger også ved inngangen til sykehus i området.

Flere hundre etterskjelv skremte opp befolkningen i Peru torsdag, dagen etter at landet ble rammet av skjelvet som målte 8,0 på Richter-skalaen.

Myndighetene har innført unntakstilstand, og president Alan García har erklært tre dagers landesorg. Alle offentlige bygninger, også skoler, holder stengt.

Havneby ødelagt

Skjelvet rammet hardest i ørkenområdet sør i Peru. Både oasebyen Ica og den nærliggende havnebyen Pisco ble hardt rammet. Bare i Pisco har minst 300 mistet livet.

- 70 prosent av byen er ødelagt. Vi har ikke vann, ingen kommunikasjoner, husene er knust og kirkene ødelagt, sier Piscos ordfører Juan Mendoza. Behovet for medisiner er enormt. Også sykehusene er ødelagt av skjelvet, og mange ble behandlet på gatene.

Redningsmannskaper kunne torsdag grave fram seks overlevende fra San Clemente-kirken i Pisco. Hundrevis av mennesker deltok i en bisettelse i kirken da jordskjelvet rammet onsdag kveld, og mange døde ligger fortsatt i ruinene. Likene av minst 50 mennesker lå på fortauet foran den sammenraste kirken.

I Lima overnattet titusener av mennesker på gata av frykt for nye skjelv, selv om det er vinter og kaldt om natta i Peru.

Hjelpeoperasjon

Perus regjering har iverksatt en hjelpeoperasjon for å komme de hardest utsatte områdene til unnsetning, men innsatsen virker meget begrenset i forhold til de store behovene.

President García ble beleiret av desperate mennesker som krevde mer hjelp. da han inspiserte Pisco torsdag.

To militære transportfly forlot Lima med 50 tonn hjelpeforsyninger, inkludert medisiner og mat, til Ica, 300 kilometer sør for hovedstaden.
To politihelikoptre, hovedsakelig lastet med telt, dro til henholdsvis Pisco og Chincha.

Regjeringen har også sendt en lastebilkolonne til det rammede området, men ødelagte veier gjorde det usikkert om eller hvor fort de ville komme fram.

Internasjonal hjelp

En internasjonal hjelpeinnsats er også i gang. Både FN, Røde Kors, Perus naboland, EU, USA og en rekke andre land lover hjelp til jordskjelvofrene.

Røde Kors-føderasjonen sendte to transportfly med hjelpeforsyninger fra Panama by. FN mobiliserte nødhjelp fra forskjellige FN-organer, EU kunngjorde bistand på 1 million euro, 8 millioner kroner, mens USAs president George W. Bush sendte kondolanser og 100.000 dollar, 600.000 kroner, til nødhjelp.

Norsk UD har så langt ikke mottatt opplysninger om hvorvidt norske statsborgere befinner seg i jordskjelvområdet. Saken håndteres av ambassaden i nabolandet Chiles hovedstad Santiago.

Peru er også tidligere rammet av alvorlige jordskjelv. I 1970 utløste et av historiens mest dødbringende skjelv skred av is og leire som begravde byen Yungay. Anslagsvis 70.000 mennesker mistet livet i denne naturkatastrofen. (©NTB)

Foto: Scanpix