Viktig debatt - håpløs timing

Viktig debatt - håpløs timing
Viktig debatt - håpløs timing

Hvis det var Inge Andersens intensjon å få i gang en debatt om toppidretten i Norge, var strategien til Idrettsforbundets generalsekretær totalt feilslått. Nå blir det i stedet en debatt om ham. En de

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge ønsker Norge i toppen

DAG VIDAR HANSTAD:

Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet sportsanalyse.com

(foto: Scanpix)


Formen var gal, tidspunktet galt, forumet var galt, og ryggdekningen manglet. Det kunne med andre ord ikke gått verre da NIFs generalsekretær stakk frem haka for å sette i gang det han omtalte som meningsutvikling om toppidretten i Norge. Jeg skal komme tilbake til at dette er en sunn diskusjon, men for Andersen kan det bli en debatt som i liten grad vil dreie seg om Olympiatoppen.

Tidspunktet

Det har vært bred idrettspolitisk enighet om at Olympiatoppen har hatt for dårlige økonomiske rammer de siste årene. Derfor fikk man i løpet av 2006 styrket budsjettene. Her stilte ikke minst kulturminister Trond Giske seg helhjertet bak. På bakgrunn av en erkjennelse i at økonomien har vært skral, blir det helt feil å hevde at «vi må kunne forvente større resultater av de pengene vi pløyer inn i toppidrettssatsingen», for å sitere Giskes støtteerklæring til Andersen-utspillet denne uken.

Begge vet at toppidrettssatsing er en omstendelig prosess. Man burde i alle fall ha avventet til etter sommerlekenei Beijing om ett år. Situasjonsbeskrivelsen er dessuten bare delvis riktig. I 2007 har Norge gjennomført sterke verdensmesterskap på ski (både i nordiske- og alpine grener) der ikke minst unge utøvere har kommet frem. Dessuten er det registrert fremgang i store internasjonale idretter som friidrett, svømming og golf.

Form og forum

Hele idretts-Norge kjenner til at forholdet mellom Inge Andersen og toppidrettssjef Jarle Aambø har vært preget av faglig uenighet. Torsdagens innlegg i VG ble derfor tolket som et personangrep, mens avisens kommentator Truls Dæhli påpekte at Andersen lett kan bli oppfattet som maktsøkende når han tar en slik fight. For 22 særforbund ble det såpass sterk kost at de uttrykte sin sterke misnøye i et åpent brev i går. De skrev at dette var «helt uakseptabel håndtering i en organisasjon - en personalpolitikk som vi ikke kan stå inne for».

At generalsekretæren bruke media, i stedet for å kjøre dette internt, fremstår da som ekstra kritikkverdig. Men akkurat her er han ikke alene. Idrettens ledere bruker ofte mediene – og VG i særdeleshet – når de vil ha frem et budskap.

Manglende ryggdekning

Inge Andersen hadde støtte i NIFs presidentskap for å iverksette en prosess for å se på Olympiatoppens disponering av midler. Når det hele blir oppfattet som kritikk av en av generalsekretærens underordnede, hadde ikke idrettspresident Tove Paule noe annet alternativ enn å gi ham en smekk over fingrene. Den kritikken kan han sikkert leve med, og for Paule er dette en god sak i den forstand at hun får marker at det er hun, og ikke, generalsekretæren, som leder NIF.

På den annen side vil denne episoden kunne bli brukt av store særforbund, som det siste halvåret har gitt uttrykk for misnøye med Andersen. Her vil Paule kunne få et problem hvis forbundene velger å følge opp korrespondansen de innledet med den korte meldingen torsdag. Det vil forundre meg om ikke det kommer mer fra den kanten.

Nyttig debatt

Så til den debatten Inge Andersen prøver å dra opp. Han har helt rett i at pengestrømmen til Olympiatoppen (og toppidrettsarbeidet i særforbundene) og disponeringen av midlene, bør kartlegges. Han kan også ha rett når det spørres om Olympiatoppen sitter med den kompetansen som trengs. Kan hende har ikke Olympiatoppen vært dyktig nok til hente internasjonale impulser. I denne bransjen skjer ting kjapt, og man skal ikke sove lenge i timen før man er akterutseilt.

Rundt oss er det svært mange land som satser knallhardt på toppidrett. Ikke minst har mange nasjoner satt inn betydelig mer ressurser enn tidligere på vintersport. Som eksempler kan nevnes Canada, Tyskland, USA, samtidig som flere av statene i den gamle østblokka – med Russland i spissen – har kommet seg til hektene igjen og nå satser stort.

Skal Norge holde skansen som en av de aller beste olympiske vinternasjonene, må det inn betydelig større ressurser enn i dag. Der Bjørge Stensbøl for ti år siden snakket om et behov på 100 millioner kroner til Olympiatoppen, er det trolig økt til nærmere 200 millioner i dag. Dette for å oppnå den tingvedtatte målsetningen om å være blant Europas tre beste idrettsnasjoner.

I så fall må Trond Giske frem med betydelig mer penger enn i dag, mens Inge Andersen må evne å skape en mer konstruktiv dialog enn den han startet denne uken
Les mer om idrettspolitikk på www.sportsanalyse.com

Les også flere kommentarer av Dag Vidar Hanstad på ABC Nyheter her.

Personvernpolicy