Uklart hvem som er vinner i laksesaken

EU-kommisjonen går sterkt i rette med regjeringens påstand om at Norge har vunnet på viktige punkter i laksestriden som er behandlet av WTO.   

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er nok klokt av de norske lakseeksportørene å vente med feiringen, sier Oslos EU-ambassadør. (Foto: Scanpix)– Det er nok klokt av de norske lakseeksportørene å vente med feiringen, sier Oslos EU-ambassadør. (Foto: Scanpix)

– Det er uten rot i virkeligheten å gjøre krav på en seier i denne saken, sier en EU-talskvinne til NTB som svar på utenriksminister Jonas Gahr Støres framstilling av laksesaken.

Støre sa til NTB fredag formiddag at WTO-panelet har gitt Norge medhold «på de vesentlige punktene som Norge tok opp».

Talskvinnen mener imidlertid at WTO-panelet bare har gitt Norge støtte i «et begrenset antall mindre, tekniske spørsmål».

– Sluttrapporten fra panelet er fortsatt unndratt offentlighet og blir først lagt fram for medlemslandene i WTO 10. september, sier talskvinnen.

Percy Westerlund, Oslos EU-ambassadør, mener også Gahr Støre har tatt litt store ord i munnen.

– Kjennelsen går på kjernespørsmål i EUs favør og man er ganske fornøyd ved EU-hovedkvarteret i Brussel. Men konklusjonene til WTO-panelet er foreløpig konfidensielle, og jeg kan derfor ikke gi mer detaljerte kommentarer, sier Westerlund til NTB.

Han viser til at et WTO-panel som regel gir litt til begge parter og at det sjelden er slik at ett land, enten det nå er klagerlandet eller det innklagede, kan påberope seg full seier.

– Det er nok klokt av de norske lakseeksportørene å vente med feiringen, sier Westerlund. (©NTB)

Les også:

Støre bekrefter norsk medhold i laksestrid

Personvernpolicy