Uklart hvem som er vinner i laksesaken

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen går sterkt i rette med regjeringens påstand om at Norge har vunnet på viktige punkter i laksestriden som er behandlet av WTO.   

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nok klokt av de norske lakseeksportørene å vente med feiringen, sier Oslos EU-ambassadør. (Foto: Scanpix)– Det er nok klokt av de norske lakseeksportørene å vente med feiringen, sier Oslos EU-ambassadør. (Foto: Scanpix)

– Det er uten rot i virkeligheten å gjøre krav på en seier i denne saken, sier en EU-talskvinne til NTB som svar på utenriksminister Jonas Gahr Støres framstilling av laksesaken.

Støre sa til NTB fredag formiddag at WTO-panelet har gitt Norge medhold «på de vesentlige punktene som Norge tok opp».

Talskvinnen mener imidlertid at WTO-panelet bare har gitt Norge støtte i «et begrenset antall mindre, tekniske spørsmål».

– Sluttrapporten fra panelet er fortsatt unndratt offentlighet og blir først lagt fram for medlemslandene i WTO 10. september, sier talskvinnen.

Percy Westerlund, Oslos EU-ambassadør, mener også Gahr Støre har tatt litt store ord i munnen.

– Kjennelsen går på kjernespørsmål i EUs favør og man er ganske fornøyd ved EU-hovedkvarteret i Brussel. Men konklusjonene til WTO-panelet er foreløpig konfidensielle, og jeg kan derfor ikke gi mer detaljerte kommentarer, sier Westerlund til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til at et WTO-panel som regel gir litt til begge parter og at det sjelden er slik at ett land, enten det nå er klagerlandet eller det innklagede, kan påberope seg full seier.

– Det er nok klokt av de norske lakseeksportørene å vente med feiringen, sier Westerlund. (©NTB)

Les også:

Støre bekrefter norsk medhold i laksestrid