Mangler hus og hjem ett år etter krigen

Mangler hus og hjem ett år etter krigen
Mangler hus og hjem ett år etter krigen

Det er ett år siden israelske krigsfly jevnet Rasmiyeh Mokdads hjem med jorden. Og i ett år har hun fortvilet ventet på å få boligen gjenoppbygd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I midten av august i fjor gjorde en våpenhvile slutt på krigen mellom den sjiamuslimske Hizbollah-militsen og Israel. Krigen varte i 34 dager, og ødeleggelsene, særlig i de sjiamuslimske delene av Libanon, var enorme.

Som tusenvis av andre landsbyboere sør i landet ble Rasmiyeh Mokdad tvunget på flukt av krigen. Nå har hun gitt opp å få huset sitt gjenoppbygd før vinteren.

- For fire måneder siden startet de på den første fasen av gjenoppbyggingen, men jeg tror det vil ta minst ett år til før den er ferdig, sier 53-åringen.

- I mellomtiden må jeg leve sammen med foreldrene mine under forhold ikke engang hunder lever under, sier hun.

- Ingen verdighet

Landsbyen Frun, hvor Mokdad bor, ligger omkring 75 kilometer sørøst for hovedstaden Beirut. Rundt 95 av de 160 husene i landsbyen ble ødelagt under krigen, men hus som fikk mindre skader er allerede gjenoppbygd.Til tross for at regjeringen har lovet Mokdad 240.000 kroner til gjenoppbyggingen, har forsinkede utbetalinger, den politiske krisen i landet, byråkratiet og minerydding i området forsinket arbeidet.

- Ingenting er blitt bedre for meg i løpet av det siste året. Tidligere hadde jeg min verdighet og mitt hjem, men se på meg nå. Jeg må til og med gå ut for å ta oppvasken. Dette er ikke et liv, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

- Mangler hus

Forsker Kari Karamé ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) fastslår at gjenoppbyggingen av Libanon fortsatt ikke er fullført, men at den er godt i gang.

- Folk føler seg trygge på grunn av FNs nærvær, men de er opptatt av gjenoppbyggingen. Den har kommet ganske langt, men folk mangler i særlig grad hus. Det merker de veldig godt nå når vinteren snart nærmer seg igjen, sier hun til NTB.

- Folk som ble rammet av krigen i Libanon, fikk god økonomisk nødhjelp, noe som er ganske sjelden, legger Karamé til.

Gjenoppbyggingen av infrastruktur, skoler og strøm er kommet ganske langt, understreker NUPI-forskeren.

Åpnet museum

Hizbollah markerte ettårsdagen for krigen med å åpne et museum i Beirut for å feire det bevegelsen selv kaller en «guddommelig seier» i krigen mot Israel, skriver avisen Financial Times.

- Det er ikke noe rart i dette. Ethvert land feirer sine seirer med museum, sier Ali Ahmad, en av initiativtakerne til krigsmuseet.Stolt viser han fram utstillingen av raketter, artillerigranater og kamuflasjenett i det 5.000 kvadratmeter store museet i den sønderbombede bydelen Haret Hreik sør i Beirut.

Krigen Hizbollah førte Libanon ut i, påførte landet enorme økonomiske tap og store menneskelige lidelser. Likevel er bevegelsen fortsatt svært populær. Den har ikke latt seg avvæpne og mottar militær støtte fra Syria og Iran, ifølge norske eksperter.

Den politiske krisen i Libanon skyldes blant annet at Hizbollah la ned arbeidet i regjeringen i fjor høst fordi bevegelsen mente regjeringen ikke lenger hadde noen legitimitet. (©NTB)

Personvernpolicy