Märtha Louise like mye «mobbet» i andre land

Märtha Louise like mye «mobbet» i andre land
Märtha Louise like mye «mobbet» i andre land

Prinsesse Märtha Louise føler seg mobbet av norske journalister, men hun hadde ikke sluppet billigere unna andre steder. Det mener utenlandske journalister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Engler og journalister:
Prinsesse Märtha Louise mener hun har kontakt med engler og starter i dag engleskole. Her har hun kontakt med journalister under Bislett Games 2007. (Foto: Scanpix)

I dag åpner prinsesse Märtha Louises meget omdiskuterte engleskole, Astarte Education.

Siden nyheten om prinsessens planer ble sluppet i slutten av juli har saken fått ekstremt mye oppmerksomhet, på forsider, i ledere og kronikker.

Prinsessen mener selv hun har blitt mobbet av norske medier, men de to utenlandske journalistene ABC Nyheter har snakket med tror ikke hun hadde nok ikke sluppet billigere unna i andre land.

- Den engelske tabloidpressen er nådeløs, sier Alister Doyle som jobber for nyhetsbyrået Reuters.

- På grunn av hennes posisjon vekker dette oppsikt og ville gjort det i alle andre land. Hun er jo tross alt prinsesse og medlem av kongefamilien det forandrer hele saken, mener Gísli Kristjánson,som jobber for den statlige islandske radioen RÚV.

- Om en ukjent person hadde åpnet en engleskole ville ingen brydd seg, men om det var en presidentdatter, ville det vært en nyhet, fortsetter han og legger til at saken har fått rulle og gå veldig lenge:

- Man ble egentlig litt ferdig med saken i løpet av noen dager. Men det fortsetter. Vanligvis forsvinner slike saker fort ut av bildet igjen, men det kan ha sin forklaring i at hun tilhører kongefamilien. NRK-intervjuet med prinsessen har også blåst nytt liv inn i saken, sier han.

- Skader ikke Norges omdømme

Også medier utenfor landets grenser har viet prinsessen og hennes nye virksomhet mye oppmerksomhet.

Rundt 80 land har kjøpt rettighetene til NRK-intervjuet som ble sendt forrige helg, der prinsesse Märtha Louise snakker om sin kontakt med engler.

De to journalistene stiller seg tvilende til at nyheten om Märtha Louises engleskole har skadet Norges omdømme:

- Jeg tror ikke det hjelper Norges omdømme. Men hun er ikke dronning eller kronprinsesse, og ikke høyt oppe i arverekkefølgen, og det gjør nok saken litt mildere, sier Alister Doyle.

- Det at president Ronald Reagan tok anbefalinger fra sin kone som trodde på astrologi, er viktigere enn at en person uten ordentlig makt har kontakt med engler, sier han.

Han tror heller ikke nyheten om den norske prinsessens engleskole har endret utlendingers syn på nordmenn som folkeslag.

- Jeg tror folk ser på nordmenn som ganske eksentriske uansett. Folk som reiser til Nord- og Sydpolen og strever i villmarken må være litt eksentriske. Så jeg tror ikke det endrer på folks syn på nordmenn heller, sier engelskmannen.

På Island har saken ikke fått spesielt mye oppmerksomhet:

- Det ble nevnt i begynnelsen, folk syntes det var morsomt, men så forsvant det i løpet av noen dager, sier Gísli Kristjánson.

- Jeg tror folk ser på det som en morsomhet, en sommerhistorie. Men at det har forandret folks syn på Norge, tror jeg ikke. Folk ser på prinsessen som en individuell person, ikke som det norske folk.

Les også: Engleskole gjør menn negative til prinsessen