– CIA og Vatikanet endret Wikipedia-artikler

– CIA og Vatikanet endret Wikipedia-artikler
– CIA og Vatikanet endret Wikipedia-artikler
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nytt online-verktøy som viser identiteten til organisasjoner som går inn og redigerer Wikipedias artikler, avslører at både CIA og Vatikanet har gjort endringer i nettleksikonet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wikipedia Scanner er utviklet av amerikanske forskere ved California Institute of Technology. Verktøyet skal ifølge BBC vise at den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har gjort endringer i artikkelen som handler om Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

I tillegg skal Vatikanet ha vært inne og endret innlegg om Sinn Fein-leder Gerry Adams.

Online-verktøyet er laget for å gå igjennom listen av 5,3 millioner Wikipedia-redigerere og sammenlignet innleggende med nettadresser.

Retter feil

De fleste endringene i artiklene er retting av skrivefeil og faktiske feil. Men det skal også ha blitt funnet flere tilfeller av at potensielt politisk skadelig materiale er fjernet.

I Mahmoud Ahmadinejads profil skal verktøyet ha vist at en ansatt i CIA har lagt inn utropet «Wahhhhhh!» før avsnittet som handler om presidentens politiske program.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Endringen som ble gjort fra Vatikanet, gikk ut på å fjerne en lenke i artikkelen om Gerry Adams som førte til en avisartikkel der det hevdes at Adams fingeravtrykk ble funnet på en bil brukt under et dobbeltdrap i 1971, skriver BBC.

– Idiotisk

Verktøyet viser også at en PC som tilhører Det demokratiske partiet i USA, ble brukt til å legge inn ord som «idiotisk», «rasistisk» og «fanatiker» på siden om den høyreradikale radioverten Rush Limbaugh.

– De fleste av dem er tilbakestående, står det om Limbaughs lesere.

Det er ikke første gang det blir avslørt at innholdet i Wikipedia er blitt manipulert. Tidligere i år kom det for en dag at Microsoft hadde tilbudt eksperter penger for å gå gjennom artikler om selskapet og dets produkter og gjøre visse endringer.

Det ble også stor ståhei da den amerikanske politikeren Mary Meehan innrømmet å ha flikket på sin egen biografi. (©NTB)