Norgesrekord i skader, og klar for VM i Kina.

Norgesrekord i skader, og klar for VM i Kina.
Norgesrekord i skader, og klar for VM i Kina.

  Ragnhild Gulbrandsen er trolig norges mest skadde fotballspiller, men likevel er hun vårt beste kort foran mål når VM i fotball braker løs i Kina.  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle husker TV-bildene av Ragnhild Gulbrandsen fra OL i Sydney – den 23 år gamle trønderjenta herjet med motstandernes forsvar, jublet ellevillt og smilte bredest av alle da gullet var sikret.

Året etter signerte hun for Boston Breakers i den amerikanske proffligaen, og så forsvant hun.

I seks år har 30-åringen kjempet med skader, og fått ødelagt store deler av det som burde vært en lysende karriere på klubb og landslag.

Men da landslagssjef Bjarne Berntsen offentliggjorde VM-troppen tirsdag ettermiddag var Gulbrandsen endelig tilbake blant de 21 utvalgte.

- Du vil ikke tror hvor deilig dette er. Det er helt fantastisk å være tilbake, sier Gulbrandsen til ABC Nyheter.

Sjekk denne skadelista

Ragnhild Gulbrandsens skademareritt begynte på slutten av det hun selv mener er hennes beste sesong på fotballbanen.

- Jeg var veldig god i 2001-sesongen, men mot slutten begynte jeg å slite med akillessen. Men, det gikk jo så bra på banen så jeg tok et par kortisonsprøyter og hanglet igjennom, sier Gulbrandsen.

Men, da Gulbrandsen dro til Boston for å begynne en ny hverdag som profesjonell fotballspiller i 2002, var det helt tydelig at hun hadde problemer.

- Jeg fungerte ikke, og var ikke i stand til å spille. Jeg ble operert, men hele den første sesongen i USA ble ødelagt av skader.

- Men, du var bra igjen til neste sesong?

- Ja, det begynte veldig bra, men så dro jeg hjem på landslagssamling og blant annet taklet av treneren vår, Åge Steen. Jeg brakk ett ben i foten i den taklinga, og var ute i flere måneder. Ja, det er helt sant, altså, smiler Gulbrandsen.

Og, på neste samling gikk det galt igjen?

- Uff, ja! Jeg kom tilbake, og skulle til VM i USA i 2003, men så ødela jeg kneet i VM-oppkjøringa. Dermed var VM, og livet som fotballproff over, Jeg dro hjem til Trondheims Ørn og ble operert, og i 2004 så egentlig det meste bra ut.

- Men, så?

- Tragedien fortsetter! Jeg slet med «jumpers knee», men ble operert og alt var i rute helt til korsbåndet røk våren 2005. Da gikk EM i England fløyten, og jeg la opp som fotballspiller.

- La opp?

- Ja, jeg gjorde faktisk det! Men, da jeg flyttet til ny jobb på Østlandet begynte det å krible igjen. Jeg ble bedre og bedre, og i 2006 hadde jeg nesten ingen skader.

- Nesten?

- Jeg røk en sende under foten, men det var helt på slutten av sesongen.

- Og, nå er du her, det er jo egentlig et mirakel?

- Jeg er ikke ferdig ennå, faktisk! Som du vet skadet jeg meg med landslaget på Algarve i mars, og opererte menisken. I slutten av mai røk jeg også en masse bånd i ankelen!

- Når ble du egentlig klar for spill igjen?

- For en måned siden, men jeg er 100 prosent nå altså, forsikrer Gulbrandsen.

Norges sterkeste kort foran mål

En Gulbrandsen som er helt skadefri er gode nyheter for Norge, for det er ingen hemmlighet at Bjarne Berntsens jenter har slitt med å score mål den siste tida.

- Ragnhild er 100 prosent vilje. Det er det som gjør at hun er tilbake, og hun er akkurat sånn på banen også. Vi trenger en som henne, slår landslagssjefen fast.

- Hun er rett og slett vår beste kort foran mål?

- Ja, svarer Berntsen, før han skynder seg å legge til. – Ingen er uunnværlige i denne troppen altså, men Ragnhild i form er akkurat det vi trenger: En målscorer!

Men, allerede etter VM må Berntsen lete etter en ny målmaskin, for Gulbrandsen legger opp i høst, uansett hva som skjer.

- Ja, jeg gjør det. Menisken min er fortsatt vond, og jeg spiller med smerter i hver eneste kamp. Seks operasjoner, og ni lange skadeavbrekk har satt sine spor, sier Ragnhild.

- Er du sikker på det? Det er OL neste år?

- Ja, og hadde du kjent hvordan jeg har det etter kamp, hadde du forstått det.

Men, hvordan er det å være tilbake. Sju år etter OL-gullet i Sydney?

- Det er helt fantastisk! Jeg får klump i magen når jeg ser bildene på TV! Det er mitt høydepunkt i karrieren, sier Gulbrandsen. – Jeg begynte neste å grine når jeg så bildene i sta.

- Det ser nesten ut som du har lyst til å felle en tåre nå også?

- Ja, jeg gjør det! Det er utrolig stort for meg å være tilbake, og vi har mulighet til å kjempe om gull denne gangen også. Jeg håper vi klarer dette, jeg har veldig lyst til å avslutte karrieren min med noe stort, avslutter Gulbrandsen – det nærmeste vi kommer et mirakel i årets VM-tropp.

Personvernpolicy