Over 330 omkom etter jordskjelv i Peru

Over 330 omkom etter jordskjelv i Peru
Over 330 omkom etter jordskjelv i Peru

Antall omkomne etter jordskjelvet i Peru har steget til 330, og over 1.000 personer er skadd, opplyste landets helseminister Carlos Vallejos torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse på flere radiokanaler oppfordret ministeren folk til å gi blod.

Skjelvet onsdag ble målt til 7,9 på Richters skala og førte til at flere bygninger raste sammen, også i hovedstaden Lima.

Skjelvets episenter lå sør for hovedstaden, og det er byen Ica med 650.000 innbyggere som er hardest rammet. Helseministeren beskriver situasjonen der som dramatisk, og han vil selv forsøke å komme seg til byen. En kolonne med leger og sykepleiere var tidlig torsdag på vei til byen.

Mange av de døde mistet livet da en kjent gammel kirke i byen raste sammen, melder statlig fjernsyn melder at 15 er døde og 200 skadd i skjelvet.

Høyhus i Lima svaiet, vindusruter ble knust og flere mindre bygninger raste sammen på grunn av skjelvet, som ble målt til 7,9 på Richter-skalaen. Folk strømmet ut på gatene i panikk.

Varslingssenteret for tsunamier i Stillehavet, som ligger på Hawaii, sendte raskt et tsunamivarsel til hele vestkysten av Sør-Amerika. Varselet ble etter en tid trukket tilbake, fordi tsunamien som ble utløst bare var mellom 20 og 30 centimeter.

Perus president Alan García kondolerte de som hadde mistet sine kjære i jordskjelvet, og sa at landet så vidt hadde unngått en større katastrofe.

– Takk allmektige gud for at disse skjelvene ikke har resultert i et høyt tall på døde, sa han i en fjernsynstale. Men nå stiger tallene etter hvert som letingen pågår.

USAs jordskjelvinstitutt US Geological Survey målte skjelvet til hele 7,9 på Richter-skalaen. Det ble fulgt av flere kraftige etterskjelv. Skjelvet hadde sitt senter vel 30 kilometer vest for kystbyen Chincha, sørøst for hovedstaden Lima. Innringere til radioprogrammer forteller at flere kystbyer sør i Peru mistet strømmen, og hus i fattige bydeler i Chincha, Pisco og Ica raste sammen. Innbyggere i lavtliggende områder i havnebyen Callao ble evakuert.

Skoler i området som var hardest rammet vil være stengt torsdag, fordi bygningene kan være usikre.

Jordskjelvet slo ut telefonnettet i Lima og andre byer, og utløste også jordras som blokkerte flere veier. (©NTB)

Personvernpolicy