- Det er ikke vår sak å drive politikk

- Det er ikke vår sak å drive politikk
- Det er ikke vår sak å drive politikk

Landslagssjef Bjarne Berntsen tar med seg fotballjentene til Kina, et land som ifølge en fersk rapport fra Amnesty står for omfattende brudd på menneskerettighetene. Men det vil han helst ikke mene no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Trener for Kvinnelandslaget i fotball, Bjarne Berntsen, sammen med Ane S. Horpestad, Solveig Gulbrandsen og Ragnhild Gulbrandsen som er tre av de 21spillerne som er tatt ut i troppen som skal representere Norge i fotball-VM i Kina. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

- Vi har folk i Fotballforbundet som skal mene noe om dette, jeg skal ikke, sier landslagssjef Bjarne Berntsen når ABC Nyheter spør han om hans syn på Kina, og landets gjentatte brudd på menneskerettighetene.

Ifølge en fersk rapport fra organisasjonen Amnesty er dødsstraff, fengsling uten rettsak og dom, trakassering av menneskerettighetsaktivister og manglende pressefrihet en del av hverdagen i landet som arrangerer VM i fotball i høst og OL neste år.

Men, har du ingen mening?

- Jo, men den holder jeg for meg selv, sier Berntsen før han kjapt legger til:

- Min oppgave er å ta med laget dit det er bestemt at vi skal spille kamper, og jeg tror det viktigste vi kan gjøre er å fortsette med akkurat det. Selvfølgelig kan vi snakke med lokalbefolkning og så videre, men det vi skal gjøre er å vise oss fra vår beste side på banen, og være gode ambassadører for Norge.

Motstander av boikott

Men litt mener Bjarne Berntsen likevel, for han er motstander av boikott.

- Jeg har selv vært med på en boikott. Jeg var jo med på landslaget som skulle spilt i Moskva i OL i 1980, og jeg kan vel ikke si at det kom så mye ut av den boikotten. Så vidt jeg husker ble vel tidenes norske handelsavtale med Sovjetunionen undertegnet samtidig som vi satt hjemme og boikottet landet, sier Berntsen syrlig.

Spillerne håper på bedring
Ragnhild Gulbrandsen og Ane Stangeland Horpestad er to av spillerne i den norske troppen som setter kursen mot Kina senere denne måneden, ingen av dem er aktivt engasjert i kampen for et «snillere» Kina, men begge følger situasjonen i landet de snart skal besøke.

- Ja, jeg har fått med meg at det er satt søkelys på situasjonen i Kina i det siste, og det synes jeg er bra, sier Horpestad.

- Jeg håper verden legger press på Kina, det må jo være mulig nå som landet skal arrangere OL, sier Gulbrandsen.

– Vi fra lille Norge kan kanskje ikke gjøre så mye, men hvis presset kommer fra de store organisasjonene må de kanskje gjøre noe, avslutter Gulbrandsen.

Personvernpolicy