Gratis frukt og «snillere» prøver fra skolestart

Gratis frukt og «snillere» prøver fra skolestart
Gratis frukt og «snillere» prøver fra skolestart

Når de nasjonale prøvene gjeninnføres fra i høst, skal elevene slippe uheldig rangering mellom skoler, klasser og enkeltelever, lover kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Frukt øker konsentrasjonen og gir bedre læring, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal. Fra skolestart i høst får nesten 300.000 elever i grunnskolen en porsjon gratis frukt daglig. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Bergen (NTB-Kjell Sletta): Etter to års fravær lanseres de nasjonale prøvene på nytt. De er langt bedre enn de som ble brukt tidligere, sier Djupedal. Han får støtte fra Utdanningsforbundet, som tidligere har kritisert disse prøvene.

Og kunnskapsministeren har flere nyheter å by elevene ved skolestart: Gratis frukt til nesten 300.000 elever i grunnskolen, gratis læremidler og stipend i videregående skole og forsøk med heldagsskole for de minste skolebarna i utvalgte kommuner. Og bestemmelsen om reklamefri skole trer i kraft.

- De nasjonale prøvene som var utarbeidet under Kristin Clemet var ikke gode nok. Derfor stoppet vi bruken av dem, og har brukt to år på å lage nye. Når elevene møter til første skoledag, får de informasjon om de nye prøvene som de skal ta med hjem til foreldrene, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal til NTB. Han forteller at de første prøvene tas i bruk allerede 3. september.

- Prøvene skal brukes for å måle nivået på elevene ved skolestart, ikke for å rangere klasser og skoler på slutten av året, sier statsråden. Han legger til at resultatet av de nye prøvene ikke vil egne seg for offentliggjøring og rangering.

- Når vi måler elevene ved starten av skoleåret, kommer en del av dem fra andre skoler. Da blir det ikke meningsfullt å rangere gode og dårlige skoler, sier Djupedal. (©NTB)

Personvernpolicy