Tar opp dopingsaken etter VM

Tar opp dopingsaken etter VM
Tar opp dopingsaken etter VM

Ketil Tømmernes, sportssjefen i Norges Fri-idrettsforbund, parkerer Ndure-saken til etter VM, men han er på ingen måte ferdig med den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var tirsdag det ble kjent at sprinteren Jaysuma Saidy Ndure hadde avlagt en positiv test på cannabis etter et stevne i Luzern i Sveits 28. juni. Saken er blitt behandlet i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som har reagert med å gi den norsk-gambiske sprinteren en advarsel.

Han har også fått strøket de resultatene han oppnådde i stevnet i Sveits, men den norske rekorden på 100 meter fra Stockholm 7. august på 10,07 sekunder, blir stående. Den positive testen kommer heller ikke til å få noen innvirkning på kongepokalutdelingen fra NM i Askim sist helg, der Ndure var suveren kongepokalvinner på herresiden.

Nulltoleranse

– Vi i Norges Fri-idrettsforbund tar sterkt avstand fra en hver befatning med doping og ulovlige rusmidler. På dette området har vi nulltoleranse, sier Ketil Tømmernes i en kommentar onsdag.

Det var NTB som gjorde sportssjefen og resten av friidrettsfolket oppmerksom på denne saken tirsdag ettermiddag. Verken Norges Fri-idrettsforbund eller Antidoping Norge hadde noen kjennskap til saken.

– Vi har nettopp skrevet en kontrakt med utøveren, og det er ingen tvil om at denne hendelsen er et brudd på den avtalen, sier Tømmernes som ikke legger skjul på at det kommer til å bli stilt strenge krav til Ndure, dersom han ønsker å representere Norge i framtiden.

Det er derimot mer usikkert om avtalebruddet fra Ndures side, kommer til å få noen idrettslige konsekvenser for sprinteren som ble norsk statsborger like før jul i fjor.

Dumt

– Jeg verken røyker eller drikker. Det kan jeg ikke gjøre hvis jeg vil løpe fort. Derimot var jeg sammen med noen venner som røkte cannabis før stevnet i Sveits. Selv tok jeg ingenting, men det er denne passive røykingen som må ha gitt utslag i testen, sier Jaysuma Saidy Ndure til flere norske medier onsdag.

Norsk-gambieren legger ikke skjul på at det var dumt, og han understreker at han aldri kommer til å gjøre noe tilsvarende igjen.

«Jays» er tydeligvis blitt trodd av IAAF som bare har reagert med en advarsel. At verken Ndure eller samboer og manager Heidi Trollsås har informert Norges Fri-idrettsforbund om saken, virker mer tvilsomt.

Det internasjonale friidrettsforbundet skal visstnok ha sendt saken til det gambiske friidrettsforbundet, og det kan være årsaken til at norsk idrett ikke har hatt kjennskap til denne saken.

– Enhver utøver i vårt system må forholde seg til det gjeldende regelverket og det verdigrunnlaget vi har i Norges Fri-idrettsforbund. Det er ingen anbefaling, men et krav, sier Ketil Tømmernes som kommer til å ta opp saken igjen bare VM i Osaka er over i begynnelsen av september. (©NTB)

Personvernpolicy