Blodig angrep på religiøs sekt i Nord-Irak

Selvmordsbombere med tankbiler gjennomførte et blodig angrep på en liten kurdisk sekt i Nord-Irak tirsdag kveld. Over 200 mennesker ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire åpenbart koordinerte selvmordsaksjonene skjedde i landsbyer nær byen Sinjar i Nord-Irak, ikke langt fra grensa mot Syria. Til sammen utgjør de en av de blodigste enkeltaksjonene til nå siden invasjonen av Irak i 2003. I tillegg til de drepte ble om lag 200 mennesker såret i angrepene.

Selvmordsbombere kjørte lastebiler og minst en tankbil lastet med sprengstoff inn i landsbyer der det stort sett bor folk fra den kurdiske yazidi-sekten.

Al-Qaida

En gruppe med tilknytning til al-Qaida, Den islamske stat i Irak, mistenkes for å stå bak angrepet. For ei uke siden distribuerte gruppen løpesedler i området med advarsler om at et angrep var nært forestående, fordi yazidi-sekten var «anti-islamsk».

Amerikanske kilder mener ekstreme grupper har flyttet sin virksomhet til Nord-Irak, etter at de er drevet ut fra tidligere bastioner i og omkring Bagdad.

Gammel sekt

Yazidi er en før-islamsk religiøs sekt som hevder de blir utsatt for diskriminering fra Iraks muslimske flertall. Flertallet av sektens rundt 100.000 medlemmer bor i Irak, men små yazidisamfunn kan også bli funnet i Syria, Tyrkia og Armenia.

Yazidi er en gammel religiøs retning som inneholder elementer både fra jødedommen, kristendommen og islam.

Steining

Enkelte muslimer betrakter dem som vantro, og de blir beskyldt for å dyrke djevelen, noe de selv avviser.

I april ble 23 fabrikkarbeidere som tilhørte sekten skutt ned og drept i den nordirakiske byen Mosul.

Drapene skal ha vært en hevnaksjon etter at en gruppe yazidi-menn steinet til døde ei 17 år gammel jente fra sekten fordi hun hadde forsøkt å stikke av for å gifte seg med en ung muslimsk mann. Steiningen ble filmet med et dårlig videokamera og gikk verden rundt. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus