Blodig angrep på religiøs sekt i Nord-Irak

Selvmordsbombere med tankbiler gjennomførte et blodig angrep på en liten kurdisk sekt i Nord-Irak tirsdag kveld. Over 200 mennesker ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire åpenbart koordinerte selvmordsaksjonene skjedde i landsbyer nær byen Sinjar i Nord-Irak, ikke langt fra grensa mot Syria. Til sammen utgjør de en av de blodigste enkeltaksjonene til nå siden invasjonen av Irak i 2003. I tillegg til de drepte ble om lag 200 mennesker såret i angrepene.

Selvmordsbombere kjørte lastebiler og minst en tankbil lastet med sprengstoff inn i landsbyer der det stort sett bor folk fra den kurdiske yazidi-sekten.

Al-Qaida

En gruppe med tilknytning til al-Qaida, Den islamske stat i Irak, mistenkes for å stå bak angrepet. For ei uke siden distribuerte gruppen løpesedler i området med advarsler om at et angrep var nært forestående, fordi yazidi-sekten var «anti-islamsk».

Amerikanske kilder mener ekstreme grupper har flyttet sin virksomhet til Nord-Irak, etter at de er drevet ut fra tidligere bastioner i og omkring Bagdad.

Gammel sekt

Yazidi er en før-islamsk religiøs sekt som hevder de blir utsatt for diskriminering fra Iraks muslimske flertall. Flertallet av sektens rundt 100.000 medlemmer bor i Irak, men små yazidisamfunn kan også bli funnet i Syria, Tyrkia og Armenia.

Yazidi er en gammel religiøs retning som inneholder elementer både fra jødedommen, kristendommen og islam.

Steining

Enkelte muslimer betrakter dem som vantro, og de blir beskyldt for å dyrke djevelen, noe de selv avviser.

I april ble 23 fabrikkarbeidere som tilhørte sekten skutt ned og drept i den nordirakiske byen Mosul.

Drapene skal ha vært en hevnaksjon etter at en gruppe yazidi-menn steinet til døde ei 17 år gammel jente fra sekten fordi hun hadde forsøkt å stikke av for å gifte seg med en ung muslimsk mann. Steiningen ble filmet med et dårlig videokamera og gikk verden rundt. (©NTB)

Personvernpolicy