Mer regn og fare for flom

Mer regn og fare for flom
Mer regn og fare for flom

Nedbør og flom vil prege Sør-Norge kommende døgn, men i Vest-Oppland fikk likevel alle evakuerte tirsdag kveld grønt lys for å flytte hjem

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fram til midnatt onsdag venter vi mellom 20 og 40 millimeter nedbør i Oppland. I vestlige strøk kan det bli opp mot 50 millimeter, sier vakthavende meteorolog, Jarl Andersen.

Dette har fått NVE til å sende flomvarsel for Sør- og Østlandet der både Indre Agder, Telemark og Buskerud er omfattet av varselet. En viktig grunn til flomvarselet er at store områder på Østlandet nå består av vassjuk jord som ikke kan motta mer vann.

Klikk her for været der du bor.

Dermed blir all nedbøren rent overflatevann som får bekker og mindre elever til å vokse raskt og mye.

- Det vi kan si med høy grad av sikkerhet er at det lokalt vil komme mye nedbør, men vi kan ikke si nøyaktig hvor, sier Jarl Andersen.

Han kan ikke garantere at områdene i Søndre og Nordre Land skal slippe unna det neste døgnet, men sier mulighetene er like store for at det meste regnet kommer litt lenger vest og nord.

Flytter hjem

- Vi har gitt alle de evakuerte grønt lys for å flytte hjem igjen, men overlatt til de enkelte å avgjøre hva de vil gjøre, sier ordfører Reidar Eriksen i Søndre Land til NTB.

Han er klar over at det varsles nye store nedbørsmengder, men sier at kommunen er godt forberedt.

- Det gikk stort sett bra i helgen og nå er vi enda bedre forberedt på å ta en ny omgang med høljregn, sier Eriksen.

I Nordre Land er det også gitt adgang til å flytte tilbake, men lensmann Geir Ole Sørhusbakken sier til NTB at flere har fått husene sine så ødelagt at de ikke vil flytte tilbake.

Lensmannskontoret mottok tirsdag en rekke meldinger om naturskade på eiendommer. Det er lensmannens oppgave å taksere skader før søknad om støtte sendes til Statens naturskadefond.

Regn torsdag

Selv om det verste regnværet vil ha passert i løpet av onsdag, er det fullt mulig at det fortsatt kommer mer regn også torsdag.
Flomvarselet omfatter også fjellstrøkene i Sør-Norge, men det blir samtidig slått fast at vannføringen i større vassdrag ikke vil nå opp til nivået for 5-årsflom.

NGI melder samtidig om økt skredfare og oppfordrer folk til å følge med på eventuelle sprekkdannelser langs bekker og elveløp. Både NVE og Meteorologisk institutt understreker at det er stor usikkerhet knyttet til hvilke områder som vil få mest nedbør. Store lokale forskjeller vil forekomme, heter det i flomvarselet. (©NTB)

(foto: Scanpix)

Personvernpolicy