Tilbakekaller farlige leker i Norge

Leketøysselskapet Mattel tilbakekaller over 70.000 leker som kan være farlige for barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Anne M. Gøystdal, NTB):

Lekebilen «Sjanten» er malt med blyholdig maling, mens andre produkter har små magneter som kan løsne og som barn kan sette i halsen.

Til sammen tilbakekalles over 70.000 leker som er solgt i Norge, mens det på verdensbasis dreier seg om 18,2 millioner leker. Beslutningen om å tilbakekalle produktene ble tatt tirsdag, etter at leketøyskonsernet sa at lekene kan være farlig for barn.

3.600 solgt i Norge

Lekebilen «Sjanten» trekkes tilbake fordi det er for høyt blynivå i malingen og kan dermed være giftig for barn. Den aktuelle bilen er produsert i perioden mai 2007 til august 2007.

- Vi ber foreldre om umiddelbart å fjerne denne lekebilen fra barnets miljø, sier Mattels pressekontakt Hanne D. McBride til NTB.

Det er solgt i overkant av 3.600 lekebiler av denne typen i Norge. På norsk heter bilen «Sjanten», mens den heter «Sarge» på engelsk.Mattel opplyser at de ble oppmerksom på at lekebilen inneholdt uakseptabelt blyinnhold gjennom interne granskingsrutiner.

- Det gjelder bare denne ene bilen i serien Cars, eller Biler, som den heter på norsk. De andre bilene i serien er trygge, sier McBride.

Tilbakekaller magnetleker

Samtidig tilbakekaller Mattel flere leker som har små magneter. Tilbakekallingen blir begrunnet med at magnetene kan løsne slik at barnet kan få dem i munnen og sette dem fast i halsen.

- Vi har tidligere tilbakekalt produkter med magneter, men dette blir nå utvidet til å gjelde flere leker, sier McBride.Dette gjelder magnetiske leker produsert fra januar 2002 til og med 31. januar i år. Noen av lekene er fortsatt i salg.

- Ta kontakt

-Det er forskjellige produkter, som dukker, figurer, lekesett og tilbehør. For eksempel gjelder det noen Polly Pocket-produkter og et tilbehør til Barbie-dukken som nå tilbakekalles, sier McBride.

Hun ber foreldre klikke seg inn på Mattels nettside for å se hvilke produkter som omfattes av tilbakekallingen. Har man kjøpt noen av de aktuelle lekene, bør man returnere dem til Mattel.

- Hvis man er usikker, kan man også ta kontakt med butikken der man kjøpte produktet, sier hun.

Lekebutikker varslet

Norske lekebutikker fikk tirsdag nyheten om tilbakekalling og begynte straks å fjerne produktene fra hyllene.

- Vi vil ta dem ut av butikkhyllene i løpet av tirsdag kveld og onsdag morgen. Når butikkene åpner onsdag, vil produktene være fjernet, sier administrerende direktør Frode B. Hansen i leketøyskjeden Edwis.

Han ber foreldre sende lekene direkte til Mattel, slik selskapet selv ber om.

- Men hvis noen er bekymret og ber om råd i våre butikker, vil vi selvsagt hjelpe dem, sier han. (©NTB)

LEKENE SOM TILBAKEKALLES:

- 23 forskjellige typer Polly Pocket-leker. 59.643 produkter solgt i Norge.


- Fem forskjellige Doggie Day Care-leker. 6.175 produkter solgt i Norge.


- Ett Barbie-sett. 602 produkter solgt i Norge.


- «Sarge» eller «Sjanten» lekebil. 3.630 produkter solgt i Norge.

(illustrasjonsfoto: Flickr)

Personvernpolicy