Tilbakekaller farlige leker i Norge

Leketøysselskapet Mattel tilbakekaller over 70.000 leker som kan være farlige for barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Anne M. Gøystdal, NTB):

Lekebilen «Sjanten» er malt med blyholdig maling, mens andre produkter har små magneter som kan løsne og som barn kan sette i halsen.

Til sammen tilbakekalles over 70.000 leker som er solgt i Norge, mens det på verdensbasis dreier seg om 18,2 millioner leker. Beslutningen om å tilbakekalle produktene ble tatt tirsdag, etter at leketøyskonsernet sa at lekene kan være farlig for barn.

3.600 solgt i Norge

Lekebilen «Sjanten» trekkes tilbake fordi det er for høyt blynivå i malingen og kan dermed være giftig for barn. Den aktuelle bilen er produsert i perioden mai 2007 til august 2007.

- Vi ber foreldre om umiddelbart å fjerne denne lekebilen fra barnets miljø, sier Mattels pressekontakt Hanne D. McBride til NTB.

Det er solgt i overkant av 3.600 lekebiler av denne typen i Norge. På norsk heter bilen «Sjanten», mens den heter «Sarge» på engelsk.Mattel opplyser at de ble oppmerksom på at lekebilen inneholdt uakseptabelt blyinnhold gjennom interne granskingsrutiner.

- Det gjelder bare denne ene bilen i serien Cars, eller Biler, som den heter på norsk. De andre bilene i serien er trygge, sier McBride.

Tilbakekaller magnetleker

Samtidig tilbakekaller Mattel flere leker som har små magneter. Tilbakekallingen blir begrunnet med at magnetene kan løsne slik at barnet kan få dem i munnen og sette dem fast i halsen.

- Vi har tidligere tilbakekalt produkter med magneter, men dette blir nå utvidet til å gjelde flere leker, sier McBride.Dette gjelder magnetiske leker produsert fra januar 2002 til og med 31. januar i år. Noen av lekene er fortsatt i salg.

- Ta kontakt

-Det er forskjellige produkter, som dukker, figurer, lekesett og tilbehør. For eksempel gjelder det noen Polly Pocket-produkter og et tilbehør til Barbie-dukken som nå tilbakekalles, sier McBride.

Hun ber foreldre klikke seg inn på Mattels nettside for å se hvilke produkter som omfattes av tilbakekallingen. Har man kjøpt noen av de aktuelle lekene, bør man returnere dem til Mattel.

- Hvis man er usikker, kan man også ta kontakt med butikken der man kjøpte produktet, sier hun.

Lekebutikker varslet

Norske lekebutikker fikk tirsdag nyheten om tilbakekalling og begynte straks å fjerne produktene fra hyllene.

- Vi vil ta dem ut av butikkhyllene i løpet av tirsdag kveld og onsdag morgen. Når butikkene åpner onsdag, vil produktene være fjernet, sier administrerende direktør Frode B. Hansen i leketøyskjeden Edwis.

Han ber foreldre sende lekene direkte til Mattel, slik selskapet selv ber om.

- Men hvis noen er bekymret og ber om råd i våre butikker, vil vi selvsagt hjelpe dem, sier han. (©NTB)

LEKENE SOM TILBAKEKALLES:

- 23 forskjellige typer Polly Pocket-leker. 59.643 produkter solgt i Norge.


- Fem forskjellige Doggie Day Care-leker. 6.175 produkter solgt i Norge.


- Ett Barbie-sett. 602 produkter solgt i Norge.


- «Sarge» eller «Sjanten» lekebil. 3.630 produkter solgt i Norge.

(illustrasjonsfoto: Flickr)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus