Svertet Karl Rove våpeninspektør Blix med svenskevitser?

Svertet Karl Rove våpeninspektør Blix med svenskevitser?
Svertet Karl Rove våpeninspektør Blix med svenskevitser?

 Som «god nordmann» i det norsk-ættede miljøet i USA, stoler ikke avtroppende presidentrådgiver Karl Rove på svensker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Presidentrådgiver Karl Rove kan ha latt sin norske tilknytning øve innflytelse på USAs beslutning om å gå til angrep på Irak. FNs svenske våpeninspektør Hans Blix sa at det ikke det fantes masseutryddelsesvåpen i Irak, men som «god nordmann» i det norsk-ættede miljøet i USA, stoler ikke Rove på svensker.

Nå har den amerikanske presidentrådgiveren med det norskklingende navnet Karl Christian Rove kunngjort at han vil gå av før utløpet av denne måneden. Mandag fortalte han til avisa Wall Street Journal i New York at han kommer til å trekke seg for å bruke mer tid sammen med sin familie - som det gjerne heter.

Karl Rove skal flytte til Texas og skrive bok om sine år i Det hvite hus. Kanskje vil han selv fortelle om hans norskhet har vært av betydning for ham som rådgiver for presidenten, og eventuelt på hvilken måte.

«Upålitelige svensker»
Den kjente amerikanske journalisten Bob Woodward har allerede vært inne på det. I boka om forløpet til USAs invasjon i Irak i mars 2003 («Plan of Attack», side 250) skriver han at presidentens rådgiver Karl Rove var spesielt opphengt i den svenske våpeninspektøren i Irak, Hans Blix.

Ifølge Woodward mener Rove at svensker har en «historisk upålitelighet» i seg (historical duplicity), og at Rove som nordmann, betrakter svensker med mistro på grunn av Sveriges styring av Norge fra 1814 til 1905.

President Bush kjente godt til Roves holdning overfor svensker, og det var blitt en stående vits mellom dem - på samme måte som det norsk-amerikanske miljøet er fullt av svenskevitser. Samtidig hadde en annen av «presidentens menn», visepresident Dick Cheney, ikke tillit til «denne svenske pasifisten» Hans Blix.

Dette kan ha vært en årsak til Bush' manglende tillitt til den den svenske våpeninspektøren

Det var som kjent Blix som i de avgjørende ukene og månedene før invasjonen av Irak, i mars 2003, ikke kunne bekrefte at Saddams Husseins Irak hadde masseødeleggelsesvåpen. President Bush og hans menn trodde våpnene var der, men Blix viste seg å ha rett.

Norsk påvirkning?
I november 2004 skrev Washington Posts journalist Mike Allen en artikkel med tittelen «Fire nye år med Roves strategiske plan», og han var online på internett for å besvare spørsmål fra sine lesere den 8. november.

Der fikk han et spørsmål fra en avsender i Oslo om han trodde Karl Roves norske bakgrunn påvirket hans politiske tenkning og holdning til spesielle spørsmål.

Mike Allen svarte at han ikke kunne gi noe godt svar på det, men at det nok ville være mange mennesker i Det hvite hus som ville like det spørsmålet, fordi Karl Rove ofte vitset om sin nasjonale bakgrunn.

Særlig kom det til uttrykk i optimisme rundt valgresultatet i delstatene Wisconsin og Minnesota med mange norske innvandrere, skrev Mike Allen. Resultatet av valget i november 2004 var imidlertid at Bush tapte i både Wisconsin og Minnesota.

Når Karl Rove nå får tid til å skrive sine memoarer, kommer han sannsynligvis til å forfatte et cirka 500 siders forsvarsskrift for George Bush, og en sammenhengende kritisk gjennomgang av demokratenes ulykkelige historie i amerikansk politikk.

Men kanskje finner han plass også for en nærmere beskrivelse av sin egen oppvekst, og hvordan den har formet ham. Det kan bli interessant lesning.

Turbulent start
Saken er at Karl Rove ikke kjente sannheten om sin familiebakgrunn før han ble 19 år. Han ble født som barn nummer to av tre søsken i Denver, Colorado, den 25 desember 1950. Hans biologiske far forlot familien mens barna var meget små, og moren, Reba Wood, giftet seg igjen.

Hennes nye mann het Louis Claude Rove jr. Han adopterte hennes tre barn. Det er denne mannen som har norsk bakgrunn, og barna fikk norskklingende navn: Karl Christian og Erik (eller Eric). Det er ikke kjent om Karls biologiske far hadde norsk blod i årene.

Like før Karl ble 19 år i 1969, forlot også hans adoptivfar familien. Den norsk-ættede Louis Rove informerte sin kone om at han var homoseksuell, og at han ønsket skilsmisse for å flytte til Palm Springs i California og inn i et fellesskap med likesinnede pensjonister.

Først da, etter at Karls mor og adoptivfar skilte seg, fikk Karl og hans eldre bror Eric vite av en onkel at Louis Rove ikke var deres biologiske far. Karls mor tok sitt eget liv 1981 i Reno, Nevada. Disse personopplysningene er fra nettleksikonet Wikipedia.

«På kanten»
Fra en slik turbulent start i livet, er det langt til studier og en karriere som politisk strateg. Karl ga seg likevel i kast med studier av statsvitenskap, men han avsluttet studiene og gikk i stedet inn i studentpolitikken full tid som ansatt i republikanernes partikontor i Utah universitetet. Han kom aktivt inn i politisk arbeid og ble kjent for å bruke utradisjonelle metoder, gjerne litt på kanten av det akseptable.

Det er nettopp slike metoder som har vært Karl Roves kjennemerke mens han har arbeidet for forskjellige republikanske kandidater. Han møtte den nåværende presidenten George W. Bush i begynnelsen av 1970-årene og har fulgt hans politiske karriere siden starten.

Rove arbeidet først for presidentkampanjen til George H.W. Bush senior i 1992, men Karl Rove måtte slutte etter at han var sterkt mistenkt for å ha lekket ut fortrolige opplysninger som skadet kampanjeorganisasjonen.

Karl Rove gikk imidlertid rett over til sønnen, George W. Bush junior, og hans guvernørkampanje i 1992. Siden har han jobbet med George W. Bush, og de siste snart sju årene som en av presidentens aller nærmeste menn i Det hvite hus.

Mange kaller Karl Rove selve arkitekten bak Bush' karriere. Eller enda mer personlig - «hjernen» til George Bush.

Også i Det hvite hus har Karl Rove operert over grensen til det Washington-pressen har oppfattet som ufine framgangsmåter. Men han har vært beskyttet av Det hvite hus, og han er aldri funnet skyldig i lovbrudd.

Plame-saken
En av de mest omtalte tilfellene hvor Karl Rove mistenkes for å ha brukt ufine metoder, er lekkasjen til pressen om at Valerie Plame var CIA-agent som en hevn for at hennes mann, tidligere ambassadør Joseph C. Wilson, hadde kritisert president Bush. En annen medarbeider i Det hvite hus, Lewis Libby, ble skjøvet foran og fikk straff for å ha løyet under politiforhør. Karl Rove ble skjermet.

Heller ikke ble Karl Rove stilt til ansvar for den sterkt kritiserte avskjedigelsen av statsadvokater på politisk grunnlag, som det siste halve året har rystet Washington.

Avslørende e-mailer peker på Rove som mannen bak avskjedigelsene. Grunnen skal angivelig ha vært at de utpekte statsadvokatene ikke har vært tilstrekkelig politisk lojale overfor presidenten og det republikanske partiet.

Ny start?
Med også Karl Rove på vei ut av Det hvite hus, er det meget få igjen av den indre kjernen som har omgitt George Bush. Det gjenstår ennå å se om dette er en utrenskning av konservative medarbeidere som må innse at deres politikk ikke har lyktes verken i Irak eller så mange andre steder, slik at presidentens popularitetsnivå nå ligger på et historisk lavmål.

Det gjenstår å se om presidenten det siste året av sin presidentperiode ønsker å omgi seg med nye medarbeidere som kan gi ham en ny start, og stake ut en ny politikk for å redde stumpene av ettermælet til president George W. Bush.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy