Fin retromusikk

Britiske The Coral lager retromusikk som fortjener en plass i cd-hylla.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få sitt fjerde album, «Roots & Echoes», lander gutta i The Coral atter en gang med hele kroppen i 60-tallet. Ekkoet fra fortiden og band som The Beatles, The Animals, The Kinks, The Zombies og The Byrds, spretter frem fra rillene og jager stiften fremover. Måten The Coral blander psykedelisk rock med deilig pop og herlige hooks, får meg til å tenke på artister som Paul Weller og Shack som ved flere anledninger har maktet å foredle arven fra 60-tallet på en utsøkt måte.

Det beste med «Roots & Echoes» er likevel at The Coral helt åpenbart har latt seg inspirere av en ung Scott Walker, som fra å være en sofistikert popsnekker på 60-tallet utviklet seg til å bli leverandør av avantgardistisk musikk som selv jeg, en hengiven fan, har store problemer med å verdsette. Amerikaneren Walker, som tidlig i karrieren maktet å blande elementer fra amerikansk og britisk musikk på en så sjarmerende måte at han ganske snart befant seg på toppen av britiske musikklister.

Det kan synes som om The Coral har lært mye av Walker når det gjelder hvilke ingredienser som skal og må puttes i gryta. For aromaen som fyller rillene på «Roots & Echoes» sender utvilsomt tankene til så vel amerikanske som britiske artister. Noe som igjen har resultert i et album som gjør meg ganske så glad. Ukomplisert musikk jeg har hørt før, ja vel, men like fullt musikk som treffer såpass hardt at jeg både synger med og ganske snart begynner å lukte meg frem i platesamlingen på jakt etter skiver med den samme bouqueten. Og dem finnes det mange av.

Selv om «Roots & Echoes» er et noe ujevnt album, finnes det likevel såpass mange høydepunkter at det bør finne seg en plass i cd-hyllen din. Låter som «Who's Gonna Find You», «Put The Sun Back», «Fireflies», «Rebecca You» og «Cobwebs» har allerede sikret seg gratis kost og losji hjemme hos meg og sistnevnte har sågar fått utdelt både egen nøkkel og eget visakort.

At Oasis' Noel Gallagher, som for øvrig snart slipper sitt første soloalbum, har hjulpet både The Coral og Shack er ikke vanskelig å forstå. Men om ikke Noel og hans ydmyke bror Liam snart skjerper seg er det de som må be gutta i The Coral om hjelp. For retrogutta i Oasis har mye å lære av retrohuene i The Coral. Bandet som garantert ville trykket på knappen merket «60-tallet» om de ved en tilfeldighet hadde snublet over en tidsmaskin i grøftekanten.

Karakter: 7 av 10

Les andre plateanmeldelser her

Personvernpolicy