Ideologisk oppgjør mellom Siv og Jens

Ideologisk oppgjør mellom Siv og Jens
Ideologisk oppgjør mellom Siv og Jens

Ap-leder Jens Stoltenberg og Frp-formann Siv Jensen innledet valgkampen med et halvannet time langt ideologisk valgshow.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgets to hovedmotstandere ga et stappfullt auditorium på Høgskolen i Agder i Kristiansand full valuta for frammøtet mandag kveld, på dagen en måned før valget.

Begge partiene hadde mobilisert sine lokalmedlemmer som vekselvis jublet og buet etter hvert som partilederne hamret inn de klare ideologiske skillene. På hovedfelt som barnehager, eldreomsorg og skole ble fellesskap stilt opp mot private løsninger. Det som var «valgfrihet» for den ene, var «usosialt» for den andre.

Det siste notatet fra Ap-partisekretær Martin Kolbergs hånd, kalt «Frp på alvor del 2», ble ikke uventet brakt på banen av Siv Jensen som ville ha seg frabedt den slags «skittpakke». På et tidspunkt i debatten var hun tydelig irritert over Stoltenberg som iherdig bladde i sine notater for å finne noe å «arrestere» Frp-formannen på.

Påstander

- Det hadde kanskje vært en fordel om vi kunne konsentrere oss mer om egen politikk og mindre om å slenge ut påstander om andres. Jeg har ikke engang med meg Aps partiprogram, utbrøt Jensen forarget. Etter debatten overrakte hun Stoltenberg et signert eksemplar av Frps program.

- Selvsagt er det lov å kritisere andres programpunkter i en valgkamp, men Kolberg drar Frp-hetsen vel langt, sa Jensen til NTB etter valgmøtet.

Stoltenberg var meget godt fornøyd med den første av mange dueller med Jensen. Han nærmest takket partiformannen for å ha standpunkter som så klart dokumenterte avstanden mellom Ap og Frp.

- Dette har vært en viktig og engasjert debatt som har fått fram forskjellene. Det er flott å diskutere med en person som jeg er så grundig uenig med når det gjelder ideologiske spørsmål. Dette gjør det lettere for velgerne, sa Stoltenberg i sin oppsummering.

Han deler ikke Jensens engasjement når det gjelder Kolbergs notat, og vil ikke kommentere ordbruken.

- Siv Jensen må ikke være så hårsår, sa statsministeren til NTB da det hele var over.

Samarbeid

Møtet ble arrangert av NRK Sørlandet i samarbeid med fylkeskontorene til de to partiene.

Siv Jensens hovedpoeng under debatten var at Frp skulle dømmes ut fra hva partiet fikk gjennomført i de 13 kommunene der det har ordføreren. Og det er ifølge henne ikke lite, selv uten innføring av eiendomsskatt.

Stoltenberg repliserte med å vise til at milliarder av friske kroner er overført til kommunene i de siste årene og at Frps ordførere burde «takke regjeringen hver morgen og kveld».

I den sekvensen som dreide seg om barnehager, introduserte Ap-lederen et nytt tall som åpenbart skal gjentas mange ganger under valgkampen. Og det tallet er 10.000 kroner, det en barnehageplass vil koste uten offentlige tilskudd.

- Frp vil heller øke barnetrygden, men vi vet at de barn som trenger det mest, vil bli rammet først gjennom en slik ordning. Dette er usosialt! hamret statsministeren. Jensen forsikret at Frp vil bruke like mye som Ap på barnehager, men at foreldrene skal gis tillit og velge selv, ikke følges av staten fra vuggen til graven. (©NTB)

Personvernpolicy