Sand fra Sahara fløy over Vesterålen

Sand fra Sahara fløy over Vesterålen
Sand fra Sahara fløy over Vesterålen

Støv fra Sahara ble oppdaget i 2500 meters høyde over Andøya forrige uke. Aldri før har ørkenstøv blitt observert så langt nord i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:

– Det er sjelden slike støvskyer når lenger nord enn til Sentral-Europa, så dette er en spesiell hendelse, sier Michael Gausa ved atmosfæreobservatoriet Alomar til ABC Nyheter.

Støvet ble oppdaget da forskerne ved observatoriet rettet laserstrålen mot himmelen tirsdag 7. august og fikk kraftige reflekser tilbake. Ekkoet kom fra et tynt støvlag 2500 meter oppe i atmosfæren. Himmelen skal ha vært blå og klar og støvet var usynlig for det blotte øye.

– Det var bare mulig å påvise støvet ved hjelp av en lidar, en slags lys-radar, og de andre optiske instrumentene på observatoriet, forklarer Gausa.

Sannsynligvis ble støvet virvlet opp under en kraftig sandstorm i Sahara en av de første dagene i august. Meteorologiske vindobservasjoner viser at partiklene ble transportert i sikk-sakk over Europa før de kom inn over Nord-Norge 6. august.

Samtidig med at ørkenstøvet nådde Vesterålen, var atmosfæreforskere fra Polen, Spania og Norge samlet på Alomar for å undersøke aerosoler. Aerosoler er små partikler som holder seg svevende i atmosfæren, og som er sentrale i dannelsen av skyer, skriver Norsk Romsenter på sin nettside.

I Sør-Europa er det vanlig at støv fra Sahara gjerne følger regnet og legger seg på bakken. Men ifølge Gausa har ikke det skjedd i dette tilfellet. Til det har været i nord rett og slett vært for fint i sommer.

Personvernpolicy