Karl Rove går av

Karl Rove, president Bushs innflytelsesrike og omstridte politiske rådgiver gjennom en årrekke, forlater jobben i Det hvite hus ved slutten av måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Karl Rove, president Bushs rådgiver, går av. (Foto: Scanpix)Karl Rove, president Bushs rådgiver, går av. (Foto: Scanpix)

Rove sa i en følelsesladd avskjedsseremoni med Bush mandag at han er takknemlig for å ha fått oppleve historiske begivenheter på nært hold. Presidenten forsikret på sin side Rove om at vennskapet mellom dem vil bestå.

- Jeg har sett en mann med mot og politisk klarsyn sette USA i krigsberedskap. Han har beskyttet oss mot en brutal fiende i en farlig konflikt som vil forme dette nye århundret, sa Rove om president Bush.

«Jeg kommer etter»

Bush roste på sin side Rove for å ha gjort «enorme oppofrelser» i nasjonens tjeneste.

- Jeg kommer etter om en stund, sa han til Rove, med henvisning til at han selv etter endt periode går av som president.

Politikere fra opposisjonspartiet demokratene, som ofte har måttet tåle harde angrep fra Rove, mente på sin side at han har vært en skam for amerikansk politikk.

- Det ligger tunge skyer over Det hvite hus, og de følger Rove på veien ut, sa demokraten Patrick Leahy.

Tilbake til Texas

- Jeg har krevd mye tålmodighet av familien min, og de har gitt meg alt jeg ba om og enda mer. Nå er tiden inne til å tenke på neste kapittel i familiens historie, sa Rove (56) da han kunngjorde sin avgang mandag.

Men nyheten om avgangen kom først i et intervju med storavisen The Wall Street Journal mandag. Den omstridte rådgiveren sier i avisintervjuet at han allerede for ett år siden luftet ideen om å trekke seg, men valgte etter hvert å utsette avgjørelsen til etter mellomvalget. Rove har de senere år fungert som visestabssjef i Det hvite hus.

Langt samarbeid

Men nå er beslutningen endelig. Stabssjefen i Det hvite hus, Joshua Bolton har gjort det klart at nøkkelpersoner som ikke går av før Labour Day (3. september) må belage seg på å bli på post ut presidentperioden.

Rove fulgte med Bush fra Texas til Washington i 2001, og han blir regnet som selve arkitekten bak republikanernes valgseier både i 2000 og 2004. Demokratene hadde lite å stille opp mot Roves strategi, og Bush valgte hele tiden å lytte til «mesterhjernen» i kulissene.

Men samarbeidet mellom Bush og Rove startet lenge før Bush kom til Det hvite hus. Allerede i 1993 da Bush kunngjorde at han ville kaste seg inn i kampen om å bli guvernør i Texas, sto Rove ved hans side. Og mot alle odds lyktes Bush å hindre den populære demokraten Ann Richards gjenvalg som guvernør.

Omstridt person


Rove har med årene skaffet seg mange politiske motstandere, også innenfor sitt eget republikanske parti. Men da motstanderne krevde at Rove skulle forklare seg for Kongressen etter at ni statsadvokater ble sparket i fjor, sa Bush klart nei.

Særlig demokratene mener Rove, sammen med justisminister Alberto Gonzales, spilte en viktig rolle da statsadvokatene ble satt på porten, trolig fordi de ikke ville ta politiske beslutninger som begunstiget republikanerne.

Bush mener de folkevalgte ikke kan kreve at Rove stiller opp og forklarer seg om sin rolle. Det må derimot Gonzales gjøre, ikke minst fordi han blir beskyldt for å ha gitt uriktige opplysninger til justiskomiteen i Senatet. (©NTB)

Personvernpolicy