Vålerenga tok en sterk borteseier mot Strømsgodset. På Ullevaal rundspilte gulljagende Lillestrøm et usedvanlig tamt Lyn.

Morten Berre (foran) og Vålerenga tok tre nye poeng etter å ha vært i Drammen og spilt mot Strømsgodset. Foto: Scanpix

Mål: 0-1 Ronny Johnsen (13), 0-2 Morten Berre (29), 1-2 Alexander Aas (52).

Dommer: Tommy Skjerven, Kaupanger.

Gult kort: Ronny Deila, Glenn Andersen, Strømsgodset, Sebastian Mila, Thomas Holm, Vålerenga.

Med sin annen triumf på fremmed gress denne sesongen kan oslolaget nå for alvor begynne se oppover på tabellen.

Ronny Johnsen gjorde sitt annet mål for sesongen da han på et skudd fra Morten Berre fikk stå umarkert på bakre stolpe. Johnsen bredsidet inn 1-0 til hovedstadslaget i åpent mål.

Rett før halvtimen var Vålerengas toppscorer Berre på rett sted til rett tid. Godset-forsvaret fikk ikke ballen unna, og Berre banket inn sin sjette fulltreffer denne sesongen.

Vertene fikk en flott åpning etter hvilen da kaptein Alexander Aas reduserte etter klabb og babb i VIF-forsvaret. Strømsgodset jaget utligning, men det nærmeste de kom var Peter Kovacs’ heading i tverrliggeren etter 66 minutter.

Vålerenga forsvarte inn sin femte seier totalt for sesongen, mens Godset er i fritt fall. Drammenserne har bare vunnet to ganger på eget gress i år, og er nå eliteseriens svakeste hjemmelag.

God midtbane

Den 17. runden mellom eliteseriens nest svakeste hjemmelag og det nest dårligste bortelaget åpnet i et forrykende tempo.

Foruten scoringene til Johnsen og Berre ble det likevel skapt få målsjanser fra begge lag. Nærmest var Sebastian Mila da han satte pasningen fra Ronny Johnsen like utenfor Strømsgodset-målet et stykke ut i 1. omgang.

Vålerengas midtbane spilte taktisk klokt og lot aldri vertene få rom å spille i. Spesielt gode var Sebastian Mila og Ronny Johnsen sentralt på midten. Vålerenga-duoen tok Godsets Fredrik Winsnes tidlig ut av kampen, og langpasningene fra drammenslaget ble enkelt for gjestenes forsvar å rydde unna.

Dermed kunne Vålerengas midlertidige trener Harald Aabrekk glise over nok en ny taktisk triumf.

Viking – Fredrikstad 2-2 (1-1)

15.699 tilskuere

Mål: 0-1 Ardian Gashi (13), 1-1 Peter Ijeh (28), 2-1 Nicolai Stokholm (str. 57), 2-2 Raymond Kvisvik (59).

Dommer: Tom Harald Hagen, Grue.

Gult kort: Nicolai Stokholm, Alexander Ødegaard, Peter Ijeh, Hannes Sigurdsson, Viking, Patrik Gerrbrand, Kasey Wehrman, Raio Piiroja, Raymond Kvisvik, Fredrikstad.

For hjemmelaget ble søndagens batalje nok et tegn på at Viking-skuten står i stampe. Fredrikstad er stadig uten borteseier i årets eliteserie, og har bare vunnet én seriekamp borte på halvannet år.

– Dette er nok den beste bortekampen vår i år. Jeg er stolt over spillerne som holder et helt annet nivå enn i mai. Fortsetter vi slik kommer vi til å ta flere poeng på bortebane i høst, sa FFK-trener Anders Grönhagen.

Nær sagt som vanlig måtte Viking få et mål imot seg før laget våknet. Ut av intet spilte Ardian Gashi seg glimrende gjennom og satte en hard ball i Iven Austbøs venstre hjørne.

Utligningen kom ved en stuss fra Peter Ijeh etter solid forarbeid av Alexander Ødegaard. Likevel maktet gjestene fra Østfold å ta grep om kampen. Ved flere anledninger levde Viking-forsvaret farlig etter flere graverende pasnings- eller markeringsfeil.

– Vi gjør for mange feil i forsvar, og det er hovedgrunnen til at vi ikke vinner. Dette er ikke godt nok for et lag som har ambisjoner om å ligge på toppen, sa Viking-trener Uwe Rösler.

Variabel dommer

Den ferske eliteseriedommeren Tom Harald Hagen gjorde en variabel innsats på Viking stadion. I det 56. minutt lot han seg blende av Alexander Ødegaards teatralske fall i Fredrikstads målgård.

Rami Shaaban reddet først straffesparket fra Nicolai Stokholm, men dommeren mente Shaaban beveget seg før sparket på ballen. Dermed fikk Stokholm en ny sjanse som han utnyttet bedre.

Grönhagen var forsiktig med å kritisere dommeren for mye.

– Når begge lag viser så sterk vilje til å vinne, blir det harde dueller. Dommeren dømte tvilsomt i begge retninger, og mer tør jeg ikke å si for ikke å bli utestengt, mente svensken.

Gleden ble likevel kortvarig ettersom Raymond Kvisvik ordnet utligning to minutter senere. Dommerens innsats var heller ikke tema for Rösler.

– Hovedfokus for meg er at vi ledet 2-1 og hadde kontroll på kampen. At vi lot Raymond Kvisvik utligne kan jeg ikke klandre dommeren for, sa han.

Spennende slutt

Utover i 2. omgang ble det stillingskrig, med et lite overtak til Viking. Begge trenere gjorde offensive bytter for å vippe kampen til sin fordel, uten at det lyktes.

Dramatikken uteble likevel ikke med harde dueller, flere gule kort, fem minutters tilleggstid, et tvilsomt annullert Viking-mål og en gedigen sjanse som Hannes Sigurdsson misbrukte.

Viking må klare seg uten Stokholm og Sigurdsson i neste kamp etter at begge pådro seg sitt tredje gule kort for sesongen.

Aalesund – Odd Grenland 2-1 (1-0)

10.479 tilskuere

Mål: 1-0 Diego Silva (38), 2-0 Silva (46), 2-1 Bentley Akabueze (82).

Dommer: Kjetil Sælen, Arna-Bjørnar.

Gult kort: Jeffrey Aubynn, Aalesund, Tommy Svindal Larsen, Odd Grenland.

Med seieren har Aalesund fått en luke til de tre bunnlagene. Avstanden til Odd på tredje siste plass er nå på seks poeng.

Aalesund har ikke hatt for vane å vinne hjemme, og seieren var bare laget tredje på eget kunstgress denne sesongen.

I første omgang var det Odd som styrte kampen. Det var først mot slutten at hjemmelaget klarte å få til noe angrepsspill. Da kom også målet etter at André Muri mistet ballen til Tor Hogne Aarøy. Han fikk skyte og traff stolpen. Diego Silva var våkent framme og satte returen i mål.

Etter hvilen la Odd om til to rene spisser, men etter bare ett minutt slo Silva til igjen. Et langt innkast ble stusset videre av Aarøy, og brasilianeren klinket til på volley. Deretter bestemte Aalesund seg for å forsøke å trygge seieren.

Det er bestandig farlig, og det ble mer enn feberhett inne i Aalesund-feltet etter at innbytter Bentley Akabueze hadde redusert med en suser av et langskudd åtte minutter før slutt. Odd kastet nærmest alle mann i angrep, men Aalesund og keeper Andreas Lie red stormen av.

Odd Grenland har bare Sandefjord og Start bak seg på tabellen. Start kan imidlertid gå forbi med seier over Stabæk i mandagens kamp.

Tromsø – Sandefjord 2-1 (0-0)

5248 tilskuere

Mål: 1-0 Joel Lindpere (56), 2-0 Morten Moldskred (70), 2-1 Thomas Sobotzik (str. 72).

Dommer: Kristoffer Helgerud, Lier.

Gult kort: Christian Steen, Sead Ramovic, Tromsø, Olav Zanetti, Toni Nhleko, Sandefjord.

Sandefjord, som ennå har til gode å vinne på bortebane i år, startet kampen friskt på Alfheim. Adriano Munoz var et evig uromoment for Tromsøs stopperpar innledningsvis. Ni minutter var spilt da Munoz kom seg fri fra Christian Steen, men en god Sead Ramovic reddet forsøket fra spiss vinkel.

I en spillemessig svak førsteomgang var det gjestene som hadde de fleste sjansene, men prikken over i-en manglet. For Tromsøs del var savnet etter Sigurd Rushfeldt påfallende. Lite stemte offensivt uten kraftspissen på topp.

Joel Lindpere satte fart i kampen, da han etter 56 minutter satte inn 1-0 for hjemmelaget fra spiss vinkel. Sandefjord måtte fram på banen, men det åpnet også opp rom for kampens beste spiller, Morten Moldskred.

Etter 70 minutter forserte Moldskred fremover, før han plasserte ballen i lengste hjørne bak Espen Bugge Pettersen.

Sandefjord reduserte like etterpå, etter at Samuel Isaksen ble felt av Ramovic. Thomas Sobotziks straffescoring ble likevel bare fattig trøst for Sandefjord, som fortsatt ligger under streken i årets eliteserie.

Fredrik Kjølner var bortelagets beste spiller, mens Tromsø hadde sin beste i Morten Moldskred.

Lyn - Lillestrøm 0-4 (0-1)

6025 tilskuere

Mål: 0-1 Olivier Occean (5), 0-2 Khalid Mouelhi (58), 0-3 Olivier Occean (74), 0-4 Khalid Moielhi (86)

Dommer: Svein Oddvar Moen, Haugar.

Gult kort: Jo Tessem, Lars Kristian Eriksen, Lyn Oslo, Bjørn Helge Riise, Lillestrøm.

Olivier Occean og Khaled Mouelhi herjet med Lyn og scoret to mål hver i Lillestrøms nedsabling av vertene på Ullevaal. «Kanarifuglene» brukte store deler av kampen til å valse over et hjelpeløst hjemmelag, og sørget samtidig for å gi hjemmesterke Lyn sitt første tap på eget gress denne sesongen.

Allerede etter seks minutter tok gulljaktende LSK føringen i nabooppgjøret. Khaled Mouehli satte Lyn-forsvaret ut av spill med en smart stikker, og alene mot Eddie Gustafsson gjorde Occean ingen feil. Målet var canadierens første etter ferien.

Uten Edu

Lyn, som fikk viktige Chinedu Obasi Ogbuke strekkskadet rett før kampstart, var fryktelig tannløse de første 45 minuttene. Oslolaget brukte en halvtime på å skape noe som kunne minne om trøbbel for Lillestrøms ferske førstekeeper, Otto Fredrikson. Da var det Erling Knudtzon som avsluttet rett på LSK-målvakten.

Og var første omgang ille for Lyn, ble annen halvdel av kampen enda svartere. Ti minutter var gått da Bjørn Helge Riise ble felt av Jo Tessem, og skaffet LSK straffespark. Khaled Mouelhi doblet LSK-ledelsen med en iskald avslutning.

Lillestrøm med Olivier Occean i storslag, kunne like gjerne ha scoret både ett og to mål til før Occean i det 74. minutt fikk sin fortjente annen nettkjenning. Igjen var det Mouelhi som var servitør.

Fulltreff

Fire minutter før full tid var ydmykelsen total da Khaled Mouelhi nesten fra midtbanen satte inn et frispark bak Eddie Gustafsson.

Mens Lillestrøm for alvor har heng på Brann i gullkampen, ligger Lyn fortsatt med 22 poeng på åttendeplass i eliteserien.

Allerede kommende søndag møtes Lyn og Lillestrøm igjen på Ullevaal. Da er det semifinalebillett i cupen det står om.