Sierra Leone til historisk valg

Innbyggerne i lutfattige Sierra Leone gikk lørdag til stemmeurnene i et valg som er en viktig test på landets skjøre demokrati.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentkandidat Solomon Berewa, som i dag er landets visepresident, vinker til folket i Sierra Leone før valget. (Foto: Scanpix)Presidentkandidat Solomon Berewa, som i dag er landets visepresident, vinker til folket i Sierra Leone før valget. (Foto: Scanpix)

Sierra Leone sliter med å komme seg på beina etter en lang og blodig borgerkrig. Lørdagens valg på ny president og nasjonalforsamling er det første siden fredsbevarende FN-styrker forlot det krigsherjede vestafrikanske landet for to år siden.

Velgerne stilte seg i kø allerede flere timer før de vel 6.000 valglokalene åpnet klokka sju lokal tid. De 2,6 millioner stemmeberettigede skal velge president Ahmad Tejan Kabbahs etterfølger og ny nasjonalforsamling. Kabbah gir fra seg makten etter to perioder.

Tilgang til utdanning, vann og elektrisitet går igjen som de viktigste sakene for velgerne. Krigen tok slutt i 2002, men fortsatt får ikke innbyggerne dekket sine mest grunnleggende behov. Mange er også lei av den omfattende korrupsjonen i landet.

Valgene vil først og fremst bli dominert av regjeringspartiet Sierra Leone People’s Party (SLPP) og det største opposisjonspartiet All People’s Congress (APC) som har støtte fra hver sine dominerende etniske grupper.

I tillegg ventes det nydannede People’s Movement for Democratic Change (PMDC) å gjøre det godt. Det knytter seg stor spenning til om partiets presidentkandidat Charles Margai når andre runde av presidentvalget.

Valglokalene stenger 17.00 lokal tid, 19.00 norsk tid. (©NTB)

Personvernpolicy