Ny jakt på kompromiss for Kosovo

Ny jakt på kompromiss for Kosovo
Ny jakt på kompromiss for Kosovo

- Vi kommer til å snu alle steiner for å finne en kompromissløsning for Kosovo, uttalte utsendingene fra USA, EU og Russland i Beograd fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
(fra høyre til venstre) den amerikanske representanten Frank Wisner, Aleksandr Botsan-Khartsjenko fra Russland og Wolfgang Ischinger fra EU møtte pressen etter ankomst til Beograd for å innlede samtalene med serbiske representanter om en løsning i Kosovo. Foto: Scanpix

De internasjonale meklere jakter på en kompromissløsning i striden om Kosovos framtid. Den løsningen blir vanskelig å finne.

- Vi vil gjøre alt som er mulig for å finne fram til en løsning som fører til det endelige mål: fred i regionen og en bedre fremtid for befolkningen i både Kosovo og Serbia, sa Frank Wisner fra USA da samtalene med de serbiske utsendingene tok til i Beograd.

Representantene for den såkalte troikaen - USA, EU og Russland - kom fredag til Serbias hovedstad Beograd for å diskutere Kosovos framtidige status med Serbias president Boris Tadic og statsminister Vojislav Kostunica. Meklerne skal etter planen møte kosovoalbanske ledere i Pristina i Kosovo lørdag.

- Troikaen, som representanter for det internasjonale samfunnet, tilbyr Beograd og Pristina en ny sjanse, kanskje den siste, til å oppnå en forhandlingsløsning, sa EU-utsending Wolfgang Ischinger før besøket i Beograd.

Vanskelig oppgave

De tre meklerne har frist til 10. desember på å få serbiske og kosovoalbanske ledere med på en løsning. Den jobben blir ikke lett. Serbia tviholder på sin formelle suverenitet over Kosovo, mens kosovoalbanske ledere nekter å godta noe annet enn full uavhengighet.

Serbias utenriksminister Vuk Jeremic sier Beograd er villig til å gi Kosovo svært omfattende indre selvstyre. Men kosovoalbanske forhandlere fastslår at «Kosovos uavhengighet ikke er tema for forhandlinger».

Supermaktene

Forhandlingene blir ikke enklere av at supermaktene har valgt hver sin side: USA går inn for snarlig full uavhengighet for Kosovo, mens Russland stiller seg bak sin gamle allierte Serbia og nekter å godta noe Beograd er mot.

Russland frykter kanskje også at Kosovo skal danne presedens, og styrke nasjonale minoriteter krav om løsrivelse andre steder.

Ahtisaari-planen

Den siste forhandlingsrunden kom i stand etter at Russland blokkerte en FN-resolusjon om Kosovos framtid, basert på planen til FN-utsending Martti Ahtisaari. Hans plan vil gi Kosovo tilnærmet full suverenitet, men under internasjonal overvåking. Samtidig skal den serbiske minoriteten i Kosovo sikres sterkt vern. Rundt 90 prosent av Kosovos 1,8 millioner innbyggere er etniske albanere.

Både Serbia og Russland har forkastet Ahtisaaris plan, men EU insisterer på at den fremdeles skal danne grunnlag for forhandlingene.

Kosovo er blitt administrert av FN siden 1999, etter at NATO sendte bombefly for å stoppe en serbisk offensiv mot kosovoalbanske separatister og massakrer mot etniske albanere. NATO har fortsatt 16.000 soldater i Kosovo. (©NTB)

Personvernpolicy