Kaizers Orchestra på «øyafestivalen»

Kaizers Orchestra på «øyafestivalen»
Kaizers Orchestra på «øyafestivalen»

<p- Det var fantastisk! Det er ingen bedre måte å beskrive det på, forteller en strålende fornøyd Janove Ottesen, mens han svinger rødvinsglasset etter Kaizers Orchestras første konsert i Øst-Europa. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bandet har tatt seg spillefri i 14 måneder for å gjøre seg ferdig med soloprosjekter, og for å fokusere på arbeidet med den nye Kaizers-plata som er ventet til vinteren.

Men de klarte ikke si nei til den ungarske festivalen Sziget.

Sziget Festival, som direkte oversatt betyr øyafestivalen, går av stabelen for 15. gang denne uka, og er en av Europas største med cirka 400.000 besøkende. Festivalen holdes på Óbudai-øya i Donau, midt i Budapest.

En time før kaizerne skulle spille på festivalens hovedscene seilte en stor svart tordensky over øya og slapp fra seg store mengder regn. Men et par hundre skandinaver og tyskere trosset vannmassene og ventet tålmodig på det norske bandet.

Klikk på bildene under for galleri med store bilder. Alle foto: Thomas Olsen

Fra Tyskland for å se Kaizers

Fra venstre: Isabella Lantzinger (19), Simon Geyel (21) og Quirin Cder (24) fra Tyskland så Kaizers Orchestra spille i Budapest torsdag.Fra venstre: Isabella Lantzinger (19), Simon Geyel (21) og Quirin Cder (24) fra Tyskland så Kaizers Orchestra spille i Budapest torsdag.

Isabella Lantzinger (19), Simon Geyel (21) og Quirin Cder (24) fra Tyskland var noen av de som fant seg en bra plass foran scenen.

- Quirin og jeg har sett Kaizers på et par tyske festivaler tidligere, og de er kjempebra live, forteller Simon.

For Isabella blir det første gang. Hun har aldri hørt noen av låtene til bandet heller, så hun er spent på hva kameratene har tatt henne med på.

- Vi gleder oss veldig til konserten, men er litt skuffa over at de spiller så tidlig. De burde absolutt ha spilt etter at det er blitt mørkt, mener Quirin som syns halv fem var alt for tidlig for et så bra band.

Andre fans hadde møtt opp med norske flagg, og både offisielle og hjemmelagede T-skjorter med Kaizer-logo på.

Deler scene med Pink

Rett før bandet gikk på scenen sluttet det å regne, og idet Kaizerne entret scenen begynte folkemengden foran scenen å vokse raskt fra et par hundre til flere tusen.

- På Øya i Oslo er det cirka 10.000, det må ha vært nesten like mange her, kalkulerer Janove Ottesen når han og Geir Zhal slår av en prat med ABC Nyheter rett etter konserten.

- Det er utrolig å bli invitert til å spille på hovedscenen på en så stor festival uten at vi engang har gitt ut noen plater her, eller spilt her før, fortsetter Janove.

Bandet som synger på jærendialekt deler blant annet hovedscenen med Pink, Nine Inch Nails, Sinead O'Connor, Faithless, Tool, The Killers, The Chemical Brothers, Manu Chao og en rekke andre internasjonale navn.

- Et helt liv på en time

Torsdag fikk ungarerne høre låter som Ompa til du dør, Kontroll på kontinentet, Mann mot mann, Maestro og Blitzregn for første gang.

- Det var som et helt liv på en time, forteller Janove om konserten.

- Vi var litt spente. Det er mange som har sagt at vi burde spille i Øst-Europa, siden musikken vår har trekk herfra. Det er bare kjedelige grunner til at vi ikke har gjort det før, for eksempel at det ikke er økonomi her til å gjøre en klubbturné, det er rett og slett ikke lønnsomt, forklarer Geir.

- Men i dag funka det som faen, vi fikk en mottagelse som var en konge verdig. Og det er alltid spennende med nye land, og nytt publikum. Og i dag fungerte alt, stråler Janove.

300 prosent

- Det minner litt om en konsert vi gjorde på Rheinkultur i 2003. Vi var litt uheldige med konserten på Roskilde og Janove gjorde 200 prosent for å gjøre opp for den dårlige konserten dagen før. Og det ble så bra, noen få hundre publikummere ble til 10.000, og ingen gikk fra konserten underveis, forteller Geir.

Hvor mange prosent ga dere i dag?

- 300, kommer det kontant fra Janove.

Bandemedlemmene bor i forskjellige byer og ser hverandre ikke ofte, men Janove mener bandet har en spesiell energi og glede når de først møtes etter et langt opphold.

- Nå er jeg mer enn normalt happy. Etter åtte måneder fri snur jeg meg på scenen, og der ser jeg gitaristen, trommisen og bassisten vår, og da vet jeg at jeg er på rett sted. Ingen tvil om det!

Hemmelighetsfulle om nytt album

Men gutta er hemmelighetsfulle når det kommer til det nye albumet.

- Vi vil ikke si noe om det, annet enn at det blir jævlig bra. Vi skal spille det inn i høst, og har fått oss et nytt studio. Men vi kan ikke si noe mer, siden det er så lenge til det kommer ut, i februar eller mars.

Men Kaizers Orchestra gleder seg til å begynne å turnere igjen når det nye albumet slippes på nyåret.

- Det er derfor vi tar en pause nå, for å kunne ha noe å glede oss til. Vi vil ikke bli sånn som Bob Dylan. Han turnerer alt for mye. Jeg har sett han flere ganger og han er ganske kjedelig live, mener Janove.

- Jeg tror han har en litt annen innstilling enn oss, han mener kanskje at tekstene skal bære konserten, spekulerer Geir.

Men så begynner det plutselig å regne igjen, og vi bestemmer oss for å avslutte intervjuet. Janove og Geir er overbevist om at høyere makter har vært på deres side i dag, siden regnet stoppet opp rett før konserten og ikke startet igjen før de hadde rukket å gjøre unna noen intervjuer.

- Værgudene skjønte at det var noe spesielt på gang, sier Geir med et smil.

Personvernpolicy