Toppene dropper miljø-toppmøtet

Toppene dropper miljø-toppmøtet
Toppene dropper miljø-toppmøtet

Al Gore og en rekke miljøministre takker nei til Svalbard-møtet. Guvernør Arnold Schwarzenegger kommer antakelig heller ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BJØRNØY FIKK NEI
Miljøvernminister Helen Bjørnøy må klare seg uten miljøforkjemper Al Gore på Svalbard-toppmøtet. Gore vant to Oscar-priser for dokumentaren En ubehagelig sannhet (2006). Her møter Gore statsminister Jens Stoltenberg og Bjørnøy i Oslo høsten 2006. (alle foto: Scanpix)

Ny-Ålesund-toppmøtet på Svalbard ble for første gang arrangert i fjor. Tanken er at dette skal være en årlig begivenhet der et begrenset antall toppledere innen næringsliv, forskning og politikk møtes for å diskutere miljøkrisen.

Men nå takker mange av de mest profilerte politiske lederne nei til invitasjonene fra miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Den danske, svenske og tyske miljøvernministeren har varslet at de ikke kommer. Det samme har EUs sjef på området, Stavros Dima, og lederen for Bill Clintons miljøstiftelse, Ira C. Magaziner.

Tidligere visepresident Al Gore, som både har gitt ut bok og lagd dokumentar om miljøkrisen, stiller heller ikke.

Det bekrefter seniorrådgiver Inger Johanne Wiese i Miljøverndepartementet. Hun forteller at man ikke har fått endelig svar fra California-guvernør Schwarzenegger, men at rådgiveren hans, professor Michael Hanemann, kommer.

Også de norske næringslivstoppene Kjell Inge Røkke, Eivind Reiten og Helge Lund har meldt avbud til møtet, som starter den 20. august og varer i tre dager.

- Vi har nå 47 deltakere, så det er egentlig fullt, og konkurransen om å få delta er stor, sier seniorrådgiver Inger Johanne Wiese til ABC Nyheter.

Store selskaper som Toyota, Volkswagen, Statoil, Hydro, Siemens og Mitsubishi har alle meldt sin ankomst til Svalbard. Det har også en rekke miljøforskere. Men politikerne på øverste hylle uteblir for miljøminister Helen Bjørnøy.

Temaet for sammenkomsten er «Global Climat Change - the Need for Action», og ifølge invitasjonen skal man blant annet diskutere hvordan næringslivet kan bli en pådriver for et lavkarbonsamfunn.

- Regjeringen gjør mange øvelser kun for øvelsenes skyld. Nå bruker de Svalbard som arena for politikk, mens vi burde begrense flyfarten dit. Det er et dårlig signal å legge møtet dit, sier Miljøvernforbundets Kurt Oddekalv.

Forbundet er ikke invitert, uten at Oddekalv er overrasket over nettopp det.

- Miljøsaken ligger ikke hos politikerne lenger, den ligger hos folket. Nei, jeg har ikke helt tro på denne typen møter, sier han.

ABC Nyheter har spurt den politiske ledelsen i Miljøverndepartementet om å kommentere saken, men de har ikke ringt tilbake.

Personvernpolicy