Russisk videobløff fra Nordpolen

Russisk videobløff fra Nordpolen
Russisk videobløff fra Nordpolen

Russiske medier kunne forrige uke stolt vise fram bildene av russiske miniubåter som dykket under Nordpolen. Nå viser det seg at bildene ikke er fra Nordpolen i det hele tatt, men hentet fra Hollywood

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag vedgikk nyhetsbyrået Reuters at videoen byrået sendte ut av de russiske miniubåtene, er misvisende og feilaktig. Reuters kjøpte videobildene fra den russiske TV-kanalen RTR og distribuerte dem så videre til sine kunder med beskjed om at de viste dykket på Nordpolen.

- Plassinformasjonen til videoen er feilaktig, innrømmer Reuters til nyhetsbyrået FNB.

Bildene viser i stedet dykk som er gjort av miniubåter i Atlanterhavet i letingen etter vraket av «Titanic». Hollywood-regissøren James Cameron brukte samme typen miniubåter som russerne brukte på Nordpolen, da han laget spillefilmen om «Titanic» i 1997.

Det var den finske avisen Ilta-Sanomat som først skrev om bløffen, og avisen fikk bildeforskeren Hannu Vanhanen ved Tammerfors universitet til å undersøke bildene fra russisk TV.

Vanhanen sier han er sikker på at bildene kommer fra filmen «Titanic».

Ilta-Sanomat har ikke klart å få en kommentar fra RTR om videobildene. (©NTB)

Personvernpolicy