Fossiler endrer teorier om menneskets historie

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funn av mer enn en million år gamle fossiler i Kenya kan bety at historien om menneskets utvikling må skrives om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Reuters / Scanpix)(Foto: Reuters / Scanpix)

To menneskearter som man før trodde fantes på ulik tid, ser nå ut til å ha eksistert samtidig.

Fossilfunnene er gjort på østbredden av den kenyanske innsjøen Turkana ved Rift Valley, som gjerne blir kalt menneskehetens vugge. Forskere har funnet et kjevebein fra en menneskeart som går under navnet Homo habilis, og en hodeskalle fra arten Homo erectus.

Til nå har man trodd at de to menneskeartene representerte ulike trinn på utviklingslinjen. Ifølge tidligere teorier ga Homo habilis, som var relativt småvokst med liten hjerne, opphavet til den mer storvokste og storhjernede Homo erectus, som i sin tur var opphav til oss selv.

Side om side

De ny funnene tyder imidlertid på at de i stedet har levd side om side i minst en halv million år, slik gorillaer og sjimpanser gjør i dag, melder det anerkjente britiske vitenskapstidsskriftet Nature.

- Det er ikke slik at Homo habilis var utspringet til Homo erectus, sier forskeren Frederick Manthi.

- Vi trodde lenge at det var slik det hang sammen. Men disse to oppdagelsene har endret den historien fullstendig og en gang for alle, sier Manthi som oppdaget fossilene så tidlig som i august år 2000.

Homo erectus oppsto for rundt 1,7 millioner år siden og eksisterte i omkring halvannen million år. Det har vært alminnelig antatt at denne arten utviklet seg fra Homo habilis, som levde fra rundt 2 til 1,6 millioner år siden. Men kjevebeinet som er funnet, tilhørte en Homo habilis som levde for «bare» 1,44 millioner år siden.

Bak funnet står paleoantropologene Meave og Louise Leakey, som er konen og datteren til en av verdens mest berømte fossiljegere, Richard Leakey.

Små kvinner

Også hodeskallen som er funnet, har overrasket forskerne. Den 1,55 millioner år gamle skallen, som tilhører en kvinne, er betydelig mindre enn mannlige hodeskaller fra den samme tiden, og den minste skallen som hittil er funnet.

- Tidligere visste vi ikke at Homo erectus-menn var mye større enn kvinnene, sier en av forskerne, Emma Mbua.

- Denne kjønnsmessige ulikheten blir ansett som en primitiv egenskap fordi den forekommer i andre apetyper, sier hun.

Funnet kan bety at Homo erectus har mer til felles med gorillaer og sjimpanser enn tidligere antatt. (©NTB)