Flere skadde etter isras på Svalbard

Flere skadde etter isras på Svalbard
Flere skadde etter isras på Svalbard

Skadetallene stiger etter israset over «Alexey Maryshev». 18 personer ble skadd i ulykken, tre alvorlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Isfjell-ras
Den russiske cruisebåten «Alexey Maryshev» ble truffet av store mengder is som raste ned fra et isfjell i Hornsundet sør på Svalbard onsdag kveld. Tilstanden er alvorlig for to av de åtte passasjerene som ble skadd. (Foto: Sysselmannen på Svalbard /Scanpix)

Fungerende sysselmann på Svalbard, Elisabeth Bjørge Løvold, opplyser til NTB torsdag formiddag at til sammen 18 personer ble skadd i ulykken.

– Torsdag er ytterligere ti personer sendt til Longyearbyen sykehus med skader. Én av disse har alvorlige skader, sier hun.

To av personene som ble alvorlig skadd ble natt til torsdag fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Der får NTB opplyst torsdag formiddag at tilstanden for de to, en mann og en kvinne, er alvorlig, men stabil. De to er ikke fra Norge. Den tredje personen som er alvorlig skadd skal etter det Bjørge Løvold vet, fortsatt ligge på sykehuset i Longyearbyen.

Etterforskning

Sysselmannen på Svalbard vil i løpet av torsdag formiddag få avklart med Sjøfartsdirektoratet hvem som skal etterforske hendelsen.

– Vi vil avklare ansvarsforholdet med Sjøfartsdirektoratet og om det skal igangsettes sjøforklaring, sier fungerende sysselmann Elisabeth Bjørge Løvold til NTB.

Alvorlig

Hun sier sysselmannen ser alvorlig på hendelsen.

– Slik saken står nå, og med de opplysningene vi har nå, hadde denne hendelsen et stort skadepotensial, sier Bjørge Løvold.

Hun understreket at det torsdag formiddag ikke var gjort noen avhør, men at skipet var kommet tilbake til Longyearbyen.

Passasjerene om bord var britiske, og at det er rundt 20 båter som driver lignende sightseeing som «Alexey Maryshev».

– Sysselmannen har ingen spesifikke retningslinjer for denne virksomheten, men generelt gjelder at skipene har ansvar for sikkerheten, sier Bjørge Løvold. (©NTB)

Personvernpolicy