Tror p-piller er årsak til to dødsfall

Helsemyndighetene tror bruk av p-piller er årsaken til at to 27 år gamle kvinner på Østlandet døde av blodpropp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Flere alvorlige bivirkninger enn tidligere er registrert som følge av p-pillbruk, viser en oversikt fra det nasjonale bivirkningsregisteret. Tall som VG har fått tilgang til viser at 16 kvinner hittil i år har fått blodpropp etter bruk av p-piller. Tilsvarende tall for hele fjoråret var elleve.

Det er spesielt unge kvinner mellom 16 og 30 år som rammes, og to av kvinnene døde. Begge var i utgangspunktet friske da de fikk blodpropp i lungene.

- Det er sannsynlig at disse to kvinnene døde som følge av at de brukte p-piller, selv om det eventuelt forelå andre risikofaktorer, sier leder Kirsten Myhre i Regionalt legemiddelinformasjonssenter Øst (RELIS) til avisen.

Det er p-pillen av merket Yasmin fra den tyske produsenten Bayer Schering Pharma som er overrepresentert på statistikken over bivirkninger. Merket, som er markedsledende, er registrert i forbindelse med 10 av de 16 rapporterte tilfellene av blodpropp hittil i år. Den ene av kvinnene som døde brukte også dette merket.

Ifølge den danske Lægemiddelbestyrelsen setter man Yasmin i forbindelse med 20 prosent av alle innrapporterte tilfeller av blodpropp hos kvinner. British Medical Journal har skrevet at Yasmin mistenkes å være årsaken bak to dødsfall i Danmark.

Ifølge produsenten skal p-pillen være trygg å bruke og peker på at blodpropp kan skyldes andre omstendigheter. At Yasmin også skal være knyttet til mer enn én tredel av de 160 bivirkningene som er registrert rundt p-pillebruk i Norge betegner Astrid Krantz i Bayer Schering Pharma som overraskende. (©NTB)

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus