Tror p-piller er årsak til to dødsfall

Helsemyndighetene tror bruk av p-piller er årsaken til at to 27 år gamle kvinner på Østlandet døde av blodpropp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Flere alvorlige bivirkninger enn tidligere er registrert som følge av p-pillbruk, viser en oversikt fra det nasjonale bivirkningsregisteret. Tall som VG har fått tilgang til viser at 16 kvinner hittil i år har fått blodpropp etter bruk av p-piller. Tilsvarende tall for hele fjoråret var elleve.

Det er spesielt unge kvinner mellom 16 og 30 år som rammes, og to av kvinnene døde. Begge var i utgangspunktet friske da de fikk blodpropp i lungene.

- Det er sannsynlig at disse to kvinnene døde som følge av at de brukte p-piller, selv om det eventuelt forelå andre risikofaktorer, sier leder Kirsten Myhre i Regionalt legemiddelinformasjonssenter Øst (RELIS) til avisen.

Det er p-pillen av merket Yasmin fra den tyske produsenten Bayer Schering Pharma som er overrepresentert på statistikken over bivirkninger. Merket, som er markedsledende, er registrert i forbindelse med 10 av de 16 rapporterte tilfellene av blodpropp hittil i år. Den ene av kvinnene som døde brukte også dette merket.

Ifølge den danske Lægemiddelbestyrelsen setter man Yasmin i forbindelse med 20 prosent av alle innrapporterte tilfeller av blodpropp hos kvinner. British Medical Journal har skrevet at Yasmin mistenkes å være årsaken bak to dødsfall i Danmark.

Ifølge produsenten skal p-pillen være trygg å bruke og peker på at blodpropp kan skyldes andre omstendigheter. At Yasmin også skal være knyttet til mer enn én tredel av de 160 bivirkningene som er registrert rundt p-pillebruk i Norge betegner Astrid Krantz i Bayer Schering Pharma som overraskende. (©NTB)

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Personvernpolicy