Hotell i nazi-fengsel

Hotell i nazi-fengsel
Hotell i nazi-fengsel

Nazi-fengsel i Tyskland gjøres om til turisthotell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontroversielt
Colditz-slottet var en av Hitlers sikreste krigsfangeleirer. Mange er skeptisk til at slottet nå gjøres om til et turisthotell. ( Foto: Flickr)

Under krigen prøvde fanger stadig å flykte fra det tyske fengelset Colditz. Nå vil tyskerne ha oss til å flykte til - på ferie!

Det gamle slottet Colditz nær Dresden i Tyskland ble brukt som krigsfangeleir av nazistene under andre verdenskrig, og var kjent for å være nærmest umulig å rømme fra.

- På Colditz var vi alltid som katt og mus, mimrer Mr Heinrich, som er en av de få gjenlevende Colditz-vaktene fra krigen, til BBC.com. Han husker dagene da de saumfarte gangene på jakt etter fanger som prøvde å flykte.

Fengslende ferie

Dengang da, var slottet en av nazistenes aller sikreste krigsfangeleirer – nå skal vi lokkes på ferie dit. Slottet lanserer seg nemlig som et reisemål for turister.

For å forberede seg til storinnrykk av mennesker som slett ikke er interessert i å bli behandlet som datidens fanger, har slottet gjennomgått en skikkelig ansiktsløftning. Grå fengselsmurer har blitt malt behagelig hvite, mens isolerte celler nå er gjort om til kontorer og toaletter.

Fengselssjefenes hovedkontor er nå blitt til et gjestgiveri for unge reisende, med spesialtilpassede familie-rom. Alt duket for en hyggelig ferie i krigsfangeleiren, med andre ord.

- Restaureringen ødelegger

Enkelte i området rundt synes ansiktsløftningen har gått alt for langt.

- Om tre år regner vi med at hele Colditz-slottet har blitt gjennomarbeidet. De vil lage et eventyrslott, men det de tilreisende utlendingene vil se, er jo nettopp unike historiske minner fra krigen – tunneler, eneceller og liknede. Vi trenger ikke eventyrslott, sier Ralf Gorny i Foreningen for bevaring av Colditz, til BBC.

Colditz har ikke bare en bakgrunn som fengsel, men har gjennom sine 500 år litt av en fargerik historie. Slottet har vært fattighus, sykehus, mentalsykehus, og - ikke minst – jakthytta til Augustus den Sterke i det syttende århundre.

Vil du vite mer om Colditz-slottet? Her kan du se hvordan noen faktisk klarte å rømme ut av slottet.

Se bilder fra innsiden av slottet.

(Forsidefoto: Flickr)

Personvernpolicy