Stalins ofre hedret i Russland

Stalins ofre hedret i Russland
Stalins ofre hedret i Russland

Ofrene for Stalins regime fikk onsdag et minnesmerke utenfor Moskva.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et tolv meter høyt kors er reist ved siden av et av de mest beryktede retterstedene under Josef Stalin.

Korset er bygget på gulagøya Bolsjoj Solovetskij og ble onsdag velsignet under en russiskortodoks messe i Butovo. Minst 20.760 personer ble drept og lagt i massegraver i Butovo fra 1937 til 1939. Den første dagen retterstedet ble brukt, 8. august 1937, ble 91 personer skutt og drept.

Flere millioner mennesker døde i Stalins utrenskningsaksjoner i Russland. Mange døde i fengsel eller i arbeidsleirer som var spredt over hele Sovjetunionen.

- Vi er blitt beordret å være stolte av fortiden vår, sier Jan Ratsjinskij i organisasjonen Memorial, som samler informasjon om overgrepene under Stalins styre.

- Men jeg vet ikke om noe annet eksempel i historien der 700.000 mennesker er drept på et og et halvt år utelukkende av politiske grunner, fremholder han.

En rekke av de etterlatte etter Stalins ofre møtte opp i Butovo onsdag for å hedre sine slektninger. Mange av dem kunne fortelle om en lang og slitsom kamp for å finne ut hva som skjedde med familiemedlemmene.

- Jeg kom hit i dag for å vise min bestefar den siste ære. Han ble gravlagt her i en av de 13 haugene ofrene ligger i, men vi vet ikke hvilken det er, sier en kvinne som holder fram bildet av bestefaren.

- Andrej Sergejevitsj var en god mann, han var slett ingen dårlig mann. Men de arresterte ham fordi han var den fremste i sin landsby. Han fremmet ingen sak, og du kan se hvor vakker han er - som en tsar. Han var uskyldig, gråter kvinnen. (©NTB)

(foto: Scanpix)

Personvernpolicy