Ullevål tar avstand fra rasisme

Ullevål universitetssykehus må svare for påstander om etnisk diskriminering etter at ambulansen forlot en blødende mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Anders Eltvik, NTB)
Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås sendte onsdag et brev til Ullevål universitetssykehus, der hun ber om en forklaring på hva som skjedde da personellet nektet å ta med den mørkhudede mannen som ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo mandag.

Spørsmål om tillit

Ombudet krever også en redegjørelse for hvilke rutiner som gjelder ved slike akutte utrykninger.

- Vi vil undersøke om det er slik at vanlig praksis og rutiner er fulgt, eller om det stemmer at det har forekommet etnisk diskriminering i dette tilfellet, sier Gangås til NTB.

Hun mener det er viktig å få bekreftet eller avkreftet om det 37 år gamle voldsofferet ble utsatt for diskriminering på grunn av hudfarge.

- Dette gjelder mer enn denne enkeltsaken, men også folks tillit til at det offentlige tilbyr like tjenester og skikkelig behandling til alle. Om redegjørelsen bekrefter at det ikke har vært diskriminering, er det også viktig å få fram, sier Gangås.

- Kjempeoppgave

Hun forteller at hennes etat får relativt mange henvendelser fra folk som mener de er diskriminert på grunn av etnisitet, og at disse holdningene ikke lar seg bekjempe lett.

- Jeg tror vi har en kjempeoppgave når det gjelder holdningsskapende arbeid. Både langsiktig, for å endre folks holdninger, og kortsiktig, ved å reagere på folks atferd, sier Beate Gangås til NTB.

Polititjenestemennenes håndtering av situasjonen kan også bli et tema:
- Vi ser også på den siden av saken, men forhører oss med sykehuset nå først. Men vi er kjent med at det er satt spørsmålstegn ved politiets manglende inngripen, sier hun.

Ullevål universitetssykehus har fått frist til 22. august med å svare på ombudets spørsmål. (©NTB)

LES OGSÅ: Tilsynssak mot sykehuset

(illustrasjonsfoto: Scanpix)

Oppdatert med utvidet sak klokken 17.25

Personvernpolicy